Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επισημοποίηση του νέου πακέτου παροχών και φοροελαφρύνσεων από τον Τσίπρα



Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το «πράσινο φως» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και επισημοποίησε το νέο πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων προκειμένου να αντιστρέψει τους αρνητικούς για τον ΣΥΡΙΖΑ συσχετισμούς, που αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

 

Μετά την σύσκεψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε να ανοίξει το σεντούκι, των προεκλογικών παροχών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μόνιμες ελαφρύνσεις.

 

Τσίπρας: Μόνιμες ελαφρύνσεις την επόμενη τετραετία

«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018». Προανήγγειλε δε πως «μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

 

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, πραγματοποιήθηκε στο φόντο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018 υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%.

Το δόγμα της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής»

Με βάση τις εκτιμήσεις ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% τη στιγμή που ο Μ.Ο της Ευρωζώνης είναι στο 1,3% αλλά και με επιπρόσθετο στοιχείο ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, πρωθυπουργός και οικονομικό επιτελείο κατέληξαν στην επιλογή να προχωρήσουν σε επέκταση του νέου Δόγματος της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής».

 

«Εφικτές νέες φοροελαφρύνσεις και αποκατάσταση αδικιών»

Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές «είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφία», παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις). Αυτές οι νέες ελαφρύνσεις, έρχονται μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων.

 

Οριστικές αποφάσεις μετά την επιστροφή Τσίπρα από Πεκίνο

Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

 

Οι Θεσμοί δυσφορούν για παροχές, 120 δόσεις

Και όλα αυτά, παρά την διαφαινόμενη δυσφορία των Θεσμών.

 

«Οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν συζητήσει τίποτα με τους Θεσμούς για παροχές, όπως επίσης δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και για τις 120 δόσεις», δηλώνουν στο iefimerida πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι η επικείμενη 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα έχει πολύ έντονο προεκλογικό άρωμα.