Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επίδομα στέγασης: Μέχρι και 2.520 ευρώ το χρόνο στους δικαιούχους



Από 840 ευρώ έως και 2.520 ευρώ το χρόνο μπορεί να φθάσει η συνολική ετήσια επιδότηση στέγασης βάσει της συμφωνίας που «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Το επίδομα στέγασης που από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα δοθεί σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ωφελούμενους θα κυμαίνεται από 70 έως και 210 ευρώ το μήνα και θα διατίθεται για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου περίπου 500.000 νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η αρχιτεκτονική της νέας παροχής περιέχει εισοδηματικά κριτήρια σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιών με στεγαστικά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Να σημειωθεί ότι νέο επίδομα ενοικίου είναι ένα από τα «αντίμετρα» που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης πέρσι τον Μάϊο, όταν και αποφασίστηκε η μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης πρότεινε το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο να είναι στα 9.000 ευρώ. Τελικά, συμφωνήθηκε οι δανειστές συμφώνησαν στα 8.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή για τον/την σύζυγο όπως και για κάθε ανήλικο παιδί ή σπουδαστή έως 24 ετών. Έτσι, το ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος, είναι τα 24.000 ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το κατώτερο ποσό που θα μπορεί να λάβει ο ωφελούμενος είναι τα 70 ευρώ το μήνα. Αυτό το ποσό των 70 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, ενώ το ανώτατο πλαφόν της ενίσχυσης έκλεισε στα 210 ευρώ.

Όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο σχεδιασμός χορήγησης του νέου αυτού επιδόματος είναι πολύ ευνοϊκότερος από τον αντίστοιχο που αφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), με στόχο να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά και ωφελούμενοι. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου το Επίδομα Στέγασης θα καλύψει το διπλάσιο πληθυσμό από το ΚΕΑ. Σήμερα το ΚΕΑ το λαμβάνουν περίπου 620.000 ωφελούμενοι ενώ ο αριθμός των ωφελούμενων από το επίδομα ενοικίου εκτιμάται πως θα είναι διπλάσιος, ήτοι θα καλύψει περίπου 1,3 εκατ. άτομα.

Παραδείγματα ποσών επιδότησης ενοικίου
1. Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα δικαιούται επίδομα, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Το ίδιο εισόδημα θα λαμβάνει και μια μονογονεϊκή οικογένεια που έχει ένα προστατευόμενο παιδί. Και για τις δύο περιπτώσεις, το επίδομα που θα λάβουν, είναι 105 ευρώ το μήνα, ή 1.260 ευρώ το χρόνο.

2. Στην περίπτωση ζευγαριού με ένα παιδί ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δυο παιδιά, το όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και το δικαιούμενο επίδομα στα 140 ευρώ το μήνα, ή 1.680 ευρώ το χρόνο.

3. Για μια 4μελή οικογένεια, ήτοι για ένα ζευγάρι με 2 προστατευόμενα παιδιά ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά, το εισοδηματικό όριο που θα τους καταστήσει δικαιούχους της επιδότησης, είναι τα 20.000 ευρώ το χρόνο και το επίδομα που δικαιούνται φτάνει τα 175 ευρώ το μήνα (2.100 ευρώ το χρόνο).

4. Τέλος, για το νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερα μέλη -που σημαίνει ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά καθώς και μονογονεϊκή οικογένεια με 4 ή περισσότερα παιδιά- το εισοδηματικό όριο ορίζεται στα 24.000 ευρώ το χρόνο και το δικαιούμενο επίδομα 210 ευρώ το μήνα. Ποσό που αντιστοιχεί σε 2.520 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου η αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος έχει ως στόχο κυρίως τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά.