Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

Έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση διάσωσης της ΜαρινόπουλοςΣτην τελική ευθεία μπήκε πλέον το σχέδιο σωτηρίας της εταιρείας Μαρινόπουλος, καθώς υπεγράφησαν με τις τράπεζες οι όροι στης «Σύμβασης Διάσωσης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης».

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η πρώτη εκταμίευση της χρηματοδότησης, από τις τράπεζες σε Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη οικογένεια Σκλαβενίτη κατέθεσε εγγυήσεις προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της σύμβασης από τους πιστωτές πριν την υποβολή της αίτησης αναδιάρθρωσης στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί στο πλαίσιο του άρθρου 106 θ του πτωχευτικού κώδικα.

Όπως σημείωνε το Newmoney, οι επαφές με τους πιστωτές της αλυσίδας -οι οποίοι ουσιαστικά θα πληρώσουν το... «μάρμαρο» της οικονομικής κατάρρευσης της Μαρινόπουλος με ένα «κούρεμα» των απαιτήσεών τους σε ποσοστό 40%-50%- έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περισσότεροι θα δεχθούν το σχέδιο, καθώς σε περίπτωση που δεν προχωρήσει κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν όλες τις απαιτήσεις που έχουν από τη Μαρινόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο, ένα 45% είχε ταχθεί υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ εκτός αυτού, οι μεγάλοι πολυεθνικοί αλλά και ελληνικοί «παίκτες» έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνουν δεκτό το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης από τη Σκλαβενίτης.

Σε κάθε περίπτωση στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η εκδίκαση να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο

Το σχέδιο, όπως έχει γίνει γνωστό, προβλέπει δανειακή σύμβαση δεκαετούς διάρκειας, ύψους 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες θα διατηρούν δικαιώματα όπως από μερίσματα, από τυχόν μετοχοποίηση με option 25% της νέας εταιρείας που θα ιδρύσει η Σκλαβενίτης κ.ά. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά θα διαχειριστεί η Σκλαβενίτης μέσω μιας νέας εταιρείας που θα ιδρύσει προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος και στην οποία θα περάσουν ενεργητικό και υποχρεώσεις της τελευταίας.

Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει τη νέα εταιρεία κατά 100%, ενώ θα δεσμευθεί να καταβάλει και ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο business plan.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα, αν και χρειάστηκε κι αυτοί να καταβάλουν τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.