Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Έως 6 δισ. ευρώ θα αντληθούν από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση



Τα 6 δισ. ευρώ αγγίζει το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί, κατά την κυβέρνηση, η μεγάλη αύξηση του Δημοσίου χρέους.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι κατηγορίες περί «ξεπουλήματος» των τραπεζών, ζημία του Δημοσίου και απαξίωση των τραπεζικών μετοχών, που τις τελευταίες ημέρες δέχονται μεγάλες πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η ταχεία διαδικασία του βιβλίου προσφορών επιλέχθηκε για να ολοκληρωθεί η ανεκεφαλαιοποίηση εντός του 2015, ώστε να μην κουρευτούν καταθέσεις, λόγω της εφαρμογής από 1/1/2016 της κοινοτικής οδηγίας για το λεγόμενο bail in, επισημαίνει η κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στις τράπεζες, σημειώνει ότι «η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν να είναι μικρότερη, αλλά θα είναι πιο ουσιαστική, αφού οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

Διαβεβαιώνει ότι η «νέα ανακεφαλαιοποίηση έχει σχεδιαστεί με τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε στην παρούσα φάση».

Σε ότι αφορά την εκμηδένιση, ουσιαστικά, της τιμής των μετοχών των τραπεζών σημειώνει ότι «αυτή οφείλεται σε μια πορεία απαξίωσης του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης καθώς και στη μη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα».

Ωστόσο, προσθέτει, «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ δείχνει ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου η νέα ανακεφαλαιοποίηση να είναι και η τελευταία».