Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 -

Ε.Μανωλόπουλος: «Η Pfizer επιμένει για 3η δόση» - Κέρδη 33,5 δισ. δολαρίων για την εταιρία από το εμβόλιο!Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τοποθετήθηκε για την τρίτη δόση, την οποία έχει αρχίσει ήδη να χορηγεί το Ισραήλ, λέγοντας πως επιμένει ιδιαίτερα η εταιρία Pfizer, η οποία έχει κερδίσει από το εμβόλιο 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα η εταιρία αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, που ανέπτυξε με τη γερμανική BioNTech, κατά 28,8%, στα 33,5 δισεκ. δολάρια. Η εταιρεία είπε ότι η ανοδικά αναθεωρημένη πρόβλεψη για τις πωλήσεις βασίζεται σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για 2,1 δισεκ. δόσεις φέτος.

Ο καθηγητής δεν απάντησε επί της ουσίας στο ερώτημα πόσο πραγματικά κρατάει η ανοσία. «Είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για να το δούμε, δεν είναι μόνο τα αντισώματα, αυτά μπορεί να μειωθούν, αλλά να υπάρχει κυτταρική μνήμη και κυτταρική ανοσία, η οποία θα παράγει αντισώματα μετά τη λοίμωξη. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε είναι να περιμένουμε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, θα αρχίσουν να μολύνονται πάλι», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος αναφορικά με την τρίτη δόση, είπε: «αυτό είναι σε εξέλιξη, και οι μελέτες και η συζήτηση και ο προβληματισμός, αλλά φοβάμαι ότι όσο προστίθενται στοιχεία για τη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, μάλλον αυτό ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ του να γίνει η τρίτη δόση, σε άτομα που έχουν κλείσει οκτώ μήνες μετά την αρχή του εμβολιασμού τους». 

Η τρίτη δόση παράγει ακόμη περισσότερα αντισώματα, άρα αυξάνει ουσιαστικά την άμυνα για να αντιμετωπίσει την αυξημένη εισαγωγή ιών με το στέλεχος Δέλτα. Άρα, πιθανόν να βοηθάει και στην αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα, πιο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό ίσως η Pfizer επιμένει να γίνει η τρίτη δόση και να ξεκινήσει σύντομα όλο αυτό».