Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΕΚΤΑΚΤΟ – Επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες στη Σύνοδο – Οι δύο εξ αυτών με πιο εκτεταμένα εγκαύματα



 

Επίθεση με βιτριόλι στους επτά Μητροπολίτες του συνοδικού δικαστηρίου που συνεδρίαζε στη Μονή Πετράκη έκανε ιερέας, ο οποίος είχε καθαιρεθεί και το δικαστήριο επρόκειτο να επικυρώσει την ποινή της καθαίρεσης.. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ιερέας- δράστης ανήκει στη Μητρόπολη Βέροιας και βαρύνεται με βαριά πειθαρχικά παραπτώματα που είχαν οδηγήσει στην καθαίρεσή του.

Στο Συνοδικό δικαστήριο μετέχουν οι μητροπολίτες Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Αρτης, Κασσανδρείας, Γουμενίσσης και Ζακύνθου. Τουλάχιστον δύο εκ των Μητροπολιτών έχουν εγκαύματα στα μάτια. Το ΕΚΑΒ διακόμισε πέντε εξ αυτών (Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυινουπόλεως, Κασανδρείας και Ζακύνθου) στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημερεύει, ωστόσο οι γιατροί αξιολόγησαν ότι έπρεπε να αντιμετωπισθούν από τη μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ. Οι άλλοι δύο ιεράρχες πήγαν στο νοσοκομείο με ιδιωτικά μέσα.

Στο νοσοκομείο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των ιεραρχών. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ – Μαρτυρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών:

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταφέρθηκαν όλοι αρχικά στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Έχουν υποστεί εγκαύματα σε διαφορετικά σημεία του σώματός τους. Οι δύο εξ αυτών έχουν πιο εκτεταμένα εγκαύματα και οι υπόλοιποι πέντε πιο ελαφρά. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σήμερα είχε προγραμματιστεί συνοδικό δικαστήριο στο οποίο συμμετείχαν οι Μητροπολίτες. Ο εγκαλούμενος ιερέας επιτέθηκε με βιτριόλι στους αρχιερείς. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από φρουρό της Μονής. Ειδοποίησε την αστυνομία η οποία έσπευσε άμεσα στο σημείο και τον συνέλαβε.

Τις πρώτες δηλώσεις μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι στο συνοδικό δικαστήριο της Μονής Πετράκη έκανε έξω από το νοσοκομείο «Λαϊκό» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία», είπε.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περιέγραψε πως ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και καθώς είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι, έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. «Περίπου 7 ή 8 πρόσωπα έχουν πάθει εγκαύματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα», είπε.

 «Μας προβληματίζει όλους μας»

Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πως με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού, «ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υγεία των μητροπολιτών θα πάει καλύτερα. Κλείνοντας, δήλωσε πως ένα τέτοιο φαινόμενο «μας προβληματίζει όλους μας και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία».

Ο ιερέας από τη Βέροια, ο οποίος βρισκόταν αντιμέτωπος με ποινή καθαίρεσης στο συνοδικό δικαστήριο, επιτέθηκε και τραυμάτισε επτά μητροπολίτες, δύο δικηγόρους και έναν φρουρό, πετώντας καυστικό υγρό.

Β. Κικίλιας για την επίθεση σε Μητροπολίτες: Τραγικό γεγονός

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», μετέβη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών που διακομίστηκαν από τη Μονή Πετράκη.

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το ΕΚΑΒ που έσπευσε στη Μονή Πετράκη. Επτά Μητροπολίτες νοσηλεύονται στο «Λαϊκό», οι 4 πιο ελαφρά θα παραμείνουν εδώ και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ και οι άλλοι δύο Μητροπολίτες, ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως να διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γ. Γεννηματάς», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ενημερώνεται συνεχώς. «Είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας.

Επαναλαμβάνω, είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί».