Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εκπρόσωπος Τύπου του ESM: Αποκλείεται κούρεμα του ελληνικού χρέους



Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σημερινό της δημοσίευμα, τονίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα δάνεια, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Βόλφγκανγκ Πρόισλ. Ωστόσο, αναφέρει πως δεν θα υπάρξει κούρεμα για το ελληνικό χρέος, κάτι στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα τονίζει: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο EMΣ από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: 'Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των προημενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα».

Το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φραγκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικών κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ΕΜΣ (ESM), κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ αναφέρει: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλεπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον EMΣ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις ('κούρεμα χρέους')».