Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εκλογικός νόμος: Πέρασε με 163 ψήφους



Πέρασε από την Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος με ψήφους 163 υπέρ και 121 κατά. Κανείς δεν ψήφισε "παρών" ενώ 16 βουλευτές απουσίαζαν.
Νωρίτερα και κλείνοντας την συζήτηση ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως «ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται σήμερα δεν απαγορεύει καθόλου τις συνεργασίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Αν και ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι ο νέος εκλογικός νόμος «ευνοεί τον δικομματισμό», «και αυτό είναι χρήσιμο για τη δημοκρατία».

Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις». Είπε ακόμα, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαβεί τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ελπίζει ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα βάλουν πλάτη στην πορεία αυτή της χώρας». Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο κ. Τσίπρας «τρέμει τις εκλογές», οι οποίες πάντως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να αλλάξει
«Ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να αλλάξει πάρα πολύ για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Γιατί αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για δημαγωγία ούτε για αντιμνημονιακά κηρύγματα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χθες στη Βουλή. «Αυτά τελείωσαν. Δεν είστε στον χώρο της πολιτικής παρθενίας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και αναρωτήθηκε: «Στο πλαίσιο της αντιδεξιάς ρητορικής, που σέρβιρε χθες στη Βουλή, υπήρξε ένας ολόκληρος διάλογος, σε σχέση με το μπόνους του συνασπισμού κομμάτων. Αναρωτιέμαι, υπάρχει κανείς με τον οποίο μπορείτε να κατέβετε μαζί στις επόμενες εκλογές;».

Ιδίως για την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας υποθάλπει την εκλογολογία και καλλιεργεί τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές επειδή τις τρέμει» αλλά «πρόωρες εκλογές, όπως έχει πει κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα γίνουν. Και ό,τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εννοεί και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολιτικούς άνδρες».

Για όσα ο κ. Τσίπρας είπε για τις προοδευτικές συμμαχίες, ο υπουργός παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τον κ. Καμμένο για να συζητήσει και να συνδιαλλαγεί μαζί του για να σχηματίσει την πρώτη “κυβέρνηση της Αριστεράς”. Είχε εναλλακτική λύση να συζητήσει, τότε με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά δεν το έκανε. «Τι σας εμπόδισε τότε; Ο εκλογικός νόμος; Η μη εφαρμογή της απλής αναλογικής;», είπε ο υπουργός.

Συνασπισμοί κομμάτων
«Ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αξιόπιστες κυβερνήσεις γιατί κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι εκείνες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλαν προεκλογικά και ο λαός τις εμπιστεύτηκε γι΄αυτό. Μια μεγάλη αρετή και ένα ισχυρό πλεονέκτημα της παράταξης που κυβερνά τη χώρα και του ηγέτη της, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι απευθύνθηκε στους Έλληνες με τη γλώσσα της αλήθειας και κυβερνά με την πράξη της αλήθειας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και υπογράμμισε: «Ξέρετε πόσους ανθρώπους, που συμμερίστηκαν τις αυταπάτες σας, πόσους ανθρώπους στείλατε στο σπίτι τους; Ξέρετε πόσους ανθρώπους τους απογοητεύσατε διότι εξαγγέλλατε πράγματα που ήταν αδύνατο να γίνουν; Αξιόπιστη κυβέρνηση σήμερα είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως το αποδεικνύει με την ψήφιση του εκλογικού νόμου, και τον χρόνο που επέλεξε να το κάνει και με το περιεχόμενο του, με την ταχύτητα αποκλιμάκωσης της φορολόγησης, με την υλοποίηση φιλοεπενδυτικών πολιτικών, με τη στήριξη των αδυνάμων, με τις πολιτικές ανασυγκρότησης του κράτους, με τη συνολική της πολιτική που έχει αποδοχή στον ελληνικό λαό, ιδίως στη μεσαία τάξη».

«Όχι στον διχασμό»
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο νόημα των πολιτικών συγκλίσεων. «Οι συγκλίσεις και η προσπάθεια συναίνεσης, για τη δική μας παράταξη, όχι απλά δεν είναι τακτικισμός, αλλά θεωρούμε ότι οι προσπάθειες για συγκλίσεις, ανάμεσα στα κόμματα, πρέπει να είναι συνεχείς, διότι η σύγκλιση είναι αναγκαία, ιδίως σε μια εποχή που η χώρα απειλείται, με ωμό τρόπο, από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού, δεν έχουμε την πολυτέλεια των τεχνητών αντιπαραθέσεων. Προφανώς υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές, αλλά υπάρχει πλέον και ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο από τα κόμματα και ο πατριωτισμός όλων που βρίσκονται εδώ μέσα, δεν αμφισβητείται. Υπάρχει όμως και ένα πλαίσιο που, με εξαίρεση το ΚΚΕ, αφορά τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας και τις συμμαχίες μας, αλλά και τις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις που έχει χώρα. Αυτό είναι ένα πλαίσιο συναινέσεων που μπορεί να επεκταθεί πολύ περισσότερο. Γι΄αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη συγκρότηση δύο επιτροπών που θα συμβάλλουν στη εκπόνηση νομοθετημάτων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την περιφερειακή διακυβέρνηση. Σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα και με ένα πλούτο επιστημονικής δομής, που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαβεί τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλοι οι οποίοι, έστω και σε επιμέρους θέματα, θα θελήσουν να βάλουν πλάτη στην πορεία της χώρας», είπε ο υπουργός.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι δεν είναι οι εκλογικοί νόμοι που καθορίζουν τις κυβερνήσεις, αλλά ο λαός εκλέγει τις κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου εξελέγησαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής συνεργασίας τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Αυτός ο εκλογικός νόμος, στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012 δεν διέσωσε τον κραταιό δικομματισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις γνωστές εκλογές της οργής, στα πολύ δύσκολα εκείνα χρόνια. Επομένως, οι εκλογικοί νόμοι έχουν φυσικά επίπτωση στην εκλογική συμπεριφορά και στο πλαίσιο μέσα από το οποίο σχηματίζεται μια κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο στον καθορισμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών από τις κοινωνικές συνθήκες, τις πολιτικές των κομμάτων, την παρουσία και προσωπικότητα των ηγετών τους, και τα διλήμματα που επικρατούν στην κοινωνία. Εκεί κρίνονται όλες οι αναμετρήσεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι «ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται σήμερα δεν απαγορεύει καθόλου τις κυβερνήσεις συνεργασίας».

Ο χρήσιμος δικομματισμός
Ταυτόχρονα όμως δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι ο εκλογικός νόμος που προτείνει η κυβέρνηση ευνοεί την ύπαρξη του δικομματισμού, έστω και μικρότερου από το παρελθόν. «Το ότι ο εκλογικός νόμος συμβάλλει στην εμπέδωση ενός νέου δικομματισμού, το θεωρώ θετικό και χρήσιμο για τη δημοκρατία. Η ύπαρξη μεγάλων κομμάτων που δεν είναι ασφαλώς ενιαία στις απόψεις και στις αντιλήψεις τους, συνενώνουν δυνάμεις, τάσεις και απόψεις που έχουν διαφορές μεταξύ τους. Τις συνενώνουν όμως και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό για τη δημοκρατία μας», είπε.

Θ. Λιβάνιος: τις συνεργασίες τις επιβάλλει ο λαός
«O εκλογικός νόμος ούτε επιβάλλει συνεργασίες ούτε αποκλείει συνεργασίες. Ο λαός τις επιβάλλει. Εμείς θεωρούμε ότι η πριμοδότηση, εκτός από τον σχηματισμό και τη λειτουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, έχει και τη δυνατότητα διευκόλυνσης των κυβερνήσεων συνεργασίας», ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, που επισήμανε ότι, «με το νόμο Παυλόπουλου και το μπόνους των 50 εδρών, έγιναν συνεργασίες και το 2012 και το 2015. Μια φορά ο νόμος Παυλόπουλος έδωσε αυτοδυναμία, το 2019, τρεις φορές κυβέρνηση συνεργασίας, τον Ιούνιο του 2012, τον Γενάρη του 2015 και τον Σεπτέμβρη του 2015, και μια φορά ο νόμος των 50 εδρών δεν έδωσε καν κυβέρνηση, τον Μάιο του 2012».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των συμμαχιών. «Είμαι υπέρ των προγραμματικών συμφωνιών αλλά δεν με πείθετε», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Δύο φορές είχατε δυνατότητα να κάνετε προγραμματική συμφωνία. Την πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2012 η προγραμματική συμφωνία ήταν διάρκειας μισής ώρας, με καφέ στην Κουμουνδούρου και μάλλον ήταν και εσπρέσο γιατί ήταν σύντομη η συνάντηση. Η δεύτερη φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε είδαμε το δεύτερο πιο γνωστό νόημα στην πολιτική ιστορία. Το πρώτο ήταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το δεύτερο πιο γνωστό ήταν το νόημα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στον κ. Καμμένο στα Προπύλαια, να έρθει να σχηματίσουν κυβέρνηση, πάνω σε μια εξέδρα. Τέτοιες συνεργασίες εμείς δεν τις θέλουμε».