Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Δύο είναι τα κοντέινερ που περιέχουν κοκαΐνη στο λιμάνι του ΠειραιάΝέα δεδομένα προκύπτουν για την μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης που βρέθηκε σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κοκαΐνη βρήκαν οι αρχές σε δύο κοντέινερ: το ένα περιείχε 210 κιλά και το άλλο περίπου 110 κιλά.

Τα 210 κιλά κοκαΐνης ανήκουμν σε έναν Αλβανό και σε άλλους τρεις που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Το δεύτερο κοντέινερ με τα 110 κιλά μέχρι στιγμής δεν αποδίδεται σε αυτή την εγκληματική οργάνωση και οι Αρχές ερευνούν να μάθουν σε ποιον ανήκει.

 

Στην κατοχή του υπηκόου Αλβανίας που συνελήφθη βρέθηκε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών με γεμιστήρα και αρκετά φυσίγγια. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παλαιότερη υπόθεση.

Ο ίδιος φέρεται να είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που παρασκεύαζε χάπια Captagon -τα οποία είναι γνωστά ως ναρκωτικά των τζιχαντιστών– σε κρυφό εργαστήριο στη Νέα Πέραμo. Μάλιστα, είχε τότε άλλο ονοματεπώνυμο.

Κομβικό ρόλο έχει ακόμα ένας Έλληνας, ο οποίος έχει συλληφθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δραστηριοποιούνταν στη Λατινική Αμερική και είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταδικαστεί για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με αντάλλαγμα όπλα.

 

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στον χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

  •  48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
  •  36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,
  •  64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για τον συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
  •  54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μεικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.