Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Δραματικό ρεκόρ εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια – Πιέζουν τους εργαζόμενους να μην δηλώνουν ατυχήματα..



Ραγδαία κλιμάκωση του αριθμού των θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που για την Ελλάδα είναι περισσότερο μία μαύρη ημέρα μνήμης για εκατοντάδες ανθρώπους που έφυγαν από τα σπίτια τους για τη δουλειά, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων, ένας χειριστής γερανού, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς το όχημα που οδηγούσε χτύπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και άρπαξε φωτιά, με αποτέλεσμα ο ίδιος να υποστεί ηλεκτροπληξία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο φέτος πριν καλά – καλά εκπνεύσει ο τέταρτος μήνας του έτους οι νεκροί εν ώρα εργασίας έχουν ήδη φτάσει τους 57, ενώ η εκτόξευση του αριθμού των θυμάτων φαίνεται ξεκάθαρα και από τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές:

  • Το 2018 έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά 46 άτομα.
  • Το 2019 εν ώρα εργασίας πέθαναν ή σκοτώθηκαν 51.
  • Το 2020 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 41.
  • Το 2021 οι νεκροί εργαζόμενοι ήταν 31.
  • Το 2022 ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 104!

«Παρατηρούμε έναν υπερδιπλασιασμό σε ετήσια βάση. Μόνο φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι εργαζόμενοι από τις ετήσιες αναφορές των χρόνων προ του 2022», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA), Ανδρέας Στοϊμενίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων παραμένει αδήλωτος ύστερα από πιέσεις στους εργαζομένους να μη δηλωθούν τα συμβάντα ως εργατικά ατυχήματα.

Τα πορίσματα καθυστερούν