Σάββατο 25 Μαΐου 2024 -

Δραματική προειδοποίηση Τσελέντη για «σχολείο – φέρετρο» στη ΧίοΤον κώδωνα του κινδύνου για την ελλειπή αντισεισμική θωράκιση σχολείων κρούει, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα του 5ου δημοτικού σχολείου Βαρβασίου Χίου, το οποίο χαρακτηρίζει «φέρετρο».

«Σε περίπτωση σεισμού, θα βιώσουμε νέα Τέμπη», τονίζει, στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook, καλώντας τον δήμαρχο να απαντήσει «γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια». 

«Σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη»

Πιο αναλυτικά, στην ανάρτησή του, που περιλαμβάνονται και φωτογραφίες του εν λόγω σχολείου, ο κ. Τσελέντης, αναφέρει:

«Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.

Ένα τέτοιο σχολείο φέρετρο όπως αποκαλείται είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα.

Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητα μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια.

(**) Ελπίζω να μη το βάψουν με «αντισεισμική μπογιά» όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά το σεισμό της Αθήνας που έγινα πορτοκαλί και μετά πράσινα …»

Δείτε την ανάρτηση

«Σε 12 έως 14 μήνες η μελέτη για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων του 5ου δημοτικού σχολείου, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα politischios.gr.

Ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι αμέσως μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020, μηχανικοί του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου από κοινού με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, προχώρησαν σε έλεγχο του κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου διαπιστώνοντας ότι η παλιά πτέρυγα, κατασκευής του 1936 έχει υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλη και οι μαθητές να μετακομίσουν σε κοντέινερ.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, τον Φεβρουάριο του 2023 εγκρίθηκε το ποσό των 460.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης, η οποία συμβασιοποιήθηκε σήμερα 27 Μαρτίου, με το συνολικό ποσό, λόγω έκπτωσης να φθάνει τις 240.000 και να κατοχυρώνεται στην εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.»..

Ο ίδιος ανέφερε πως στη μελέτη πέραν του γεγονότος ότι προβλέπεται εκ νέου στατική μελέτη σε όλα τα κτίρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου, προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας, που έχει κατασκευαστεί το 1936 καθώς και επέκτασής της κατά 740 τ.μ..

Ο κ. Ξενάκης, καθησύχασε γονείς, δασκάλους και μαθητές λέγοντας ότι το κτίριο σύμφωνα με τους Τεχνικούς είναι ασφαλές για όλους ενώ προσέθεσε ότι από τον προσεχή Ιούλιο θα γίνουν εργασίες ύψους 130.000 ευρώ ώστε να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων προβλήματα επιχρισμάτων, όπως αυτά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που κοινοποίησε ο κ. Τσελέντης.

Τέλος ανέφερε ότι για το σύνολο των σχολείων και εν γένει των δημοτικών κτηρίων ο Δήμος Χίου έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Εκπόνηση Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου σε υποδομές του Δήμου Χίου».