Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Δώδεκα τόνους επικίνδυνου φορτίου μετέφερε το Αντόνοφ: Αναλαμβάνει δράση ειδική ομάδα πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας



Μεγάλη αγωνία επικρατεί για την υπόθεση με την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα και το άγνωστο, υψηλής επικινδυνότητας φορτίο.

Θρίλερ με τους 12 τόνους πυρομαχικών

Το αεροσκάφος φέρεται να ήταν φορτωμένο με 12 τόνους άγνωστου υλικού , ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλήρωμα αριθμούσε οκτώ άτομα.

Οι εκρήξεις, οι φωτιές και οι πυκνοί καπνοί συντάραξαν την περιοχή της Καβάλας όλη τη νύχτα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενο των ουσιών που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το συμβάν.

Η άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία». 

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα διατεθεί τμήμα του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ (Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής) Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα.

Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με  ελικόπτερο CH-47D από Μέγαρα.

Επίσης στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες Τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ.) δηλαδή πυροτεχνουργοί.

Kranosgr - ΕΚΤΑΚΤΟ: Με εντολή του ΑΓΕΕΘΑ ειδικός Λόχος Πυρηνικής Βιολογικής  και Χημικής Άμυνας στην Καβάλα

Τι είναι η ομάδα Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας;

Κύριοι αντικειμενικοί σκοποί της Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας είναι η επίτευξη και η διατήρηση της αποτροπής χρήσης ΟΜΚ (Όπλα Μαζικής Καταστροφής) από τον οποιονδήποτε αντίπαλο, η εξασφάλιση της προστασίας των μονάδων των ΕΔ από την περίοδο της ειρήνης, καθώς και η διατήρηση της μαχητικής ισχύος των ανεπτυγμένων δυνάμεων.

Στόχος τους είναι επίσης η απόκτηση και μεγιστοποίηση της αμυντικής ικανότητας και επιβίωσης , καθώς και στο να επιχειρούν αποτελεσματικά κάτω από την απειλή, ή σε περιβάλλον που επηρεάζεται από τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι τομείς προετοιμασίας στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια των ΕΔ , τόσο σε εθνικό, όσο και σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο, είναι η οργάνωση , ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση για ΠΒΧ Άμυνα, καθώς και η σχεδίαση και υλοποίηση κατάλληλων μέτρων, τακτικών, τεχνικών, μεθόδων και διαδικασιών. Αυτόν τον ρόλο καλείται να διατελέσει ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΕΔΛΟ/ΠΒΧ. Ο Στρατός Ξηράς, από το Νοέμβριο του 2001, έχει οργανώσει κατεξοχήν Ειδικό Τμήμα για την αντιμετώπιση απειλών από τη χρήση Όπλων Μαζικής Καταστροφής.