Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δημόσιο: Τι χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο ασφαλιστικό



Oι δημόσιοι υπάλληλοι είναι από τους μεγάλους χαμένους του νέου ασφαλιστικού. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι χάνουν από την αύξηση των εισφορών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νεων συντάξεων, ενώ οι συνταξιούχοι «μετρούν» 3-4 «ψαλίδια» στις αποδοχές τους, καθώς «κουρεύονται» μερίσματα, εφάπαξ, πολλαπλές και υψηλές κύριες συντάξεις, ενώ πέφτει πέλεκυς στους συνταξιούχους που θα αρχίσουν στο εξής να εργάζονται.

Ειδικότερα, οι σημερινοί εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι στο Δημόσιο χάνουν διπλά :

Αυξήσεις εισφορών. Από 1/1/2017 θα μετρήσουν μειώσεις στις καθαρές αποδοχές τους που θα φτάνουν μέχρι και 80 ευρώ μηνιαίως, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών τους. Για παράδειγμα : Δημόσιος υπάλληλος ΔΕ με 30 χρόνια στο Δημόσιο και αποδοχές 1.448 ευρώ (μεικτά) πληρώνει εισφορές 293 ευρώ (για σύνταξιοδοτικές παροχές και υγεία). Από του χρόνου θα πληρώνει 331,59 ευρώ (- 38 ευρώ). Αντίστοιχα, Δημόσιος υπάλληλος ΠΕ με αποδοχές 2.428 (μεικτά) πληρώνει εισφορές 474 ευρώ (για σύνταξιοδοτικές παροχές και υγεία). Από του χρόνου θα πληρώνει 556 ευρώ (- 82 ευρώ).

Μειώσεις νέων συντάξεων. Όσοι δεν μπόρεσαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 13 Μαίου θα δουν την σύνταξη τους να υπολογίζεται με τον νέο τρόπο και θα υποστούν απώλειες 10-25%. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια (35ετία και άνω). Ο νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν φύγει ή μπορούν να φύγουν με αναστολή (έχουν καταθέσει αίτηση επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας). «Οι μειώσεις στις νέες συντάξεις προκύπτουν λόγω των νέων χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης και της αλλαγής που έρχεται στη βάση υπολογισμού», διευκρινίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Ο υπολογισμός δεν θα γίνεται πλέον με το μισθολογικό κλιμάκιο του Οκτωβρίου του 2011, συν τα επιδόματα των 140 ευρώ και θέσης ευθύνης (για όσους το δικαιούνται) αλλά με το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002. Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται τα ειδικά μισθολόγια, π.χ. γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί που υπολόγιζαν την σύνταξή τους με τις αποδοχές εξόδου (βασικό μισθό, χρονοεπίδομα και επιδόματα θέσης, βιβλιοθήκης, διδακτικής προετοιμασίας). Απώλειες αναμένεται να καταγράψουν και άλλες κατηγορίες νέων συνταξιούχων, όπως οι μηχανικοί, που κατέβαλλαν εισφορές σε δυο Ταμεία και τώρα οι προσδωκόμενες συντάξεις τους ενοποιούνται σε μια, όπως επίσης και οι γονείς αφού για όσους βγουν μετά την ψήφιση του νόμου τα επιδόματα τέκνων θα χορηγούνται ως προνοιακή παροχή με εισοδηματικά κριτήρια (όπως χορηγούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα τριτέκνων πολυτέκνων). Οι μόνοι που διασώζονται προσωρινά είναι οι ένστολοι, οι οποίοι εντάσσονται στο νέο καθεστώς από 1/7. Όσοι αποχωρούν εντός του 2016 και αν η μεικτή σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το ¼.

Πολλαπλά χάνουν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι :

1. Μείωση μερίσματος. Στα τέλη Ιουνίου έρχεται η πρώτη... ψυχρολουσία για τους 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που εισπράττουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το μέρισμα ψαλιδίζεται 35%-40% αναδρομικά από 1/1/2016. Αυτό σημαίνει πως οι μερισματούχοι πρέπει να «επιστρέψουν» την διαφορά του παλαιού με το νέο μέρισμα για τους μήνες Ιανούαριο – Μάρτιο του 2016 (έχουν καταβληθεί τρία μηνιαία μερίσματα για φέτος). Μεγάλοι χαμένοι είναι οι «παλιοί» συνταξιούχοι, ειδικότερα όσοι έφυγαν πριν τις 19/4/2005. Λιγότερα χάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 20/4/2005 μέχρι και 31/10/2011 κι ακόμη λιγότερα οι μετά το 2011.

2. Μείωση Εφάπαξ. «Ψαλίδι» άνω του 15% (επιπλέον των μνημονιακών περικοπών, 38,14% στους παλαιούς)έρχεται για το εφάπαξ των 34.000 δημοσίων υπαλλήλων που περιμένουν το βοήθημα από τον Σεπτέμβρη του 2013. Με τον νέο τύπο το βοήθημα «κουρεύεται» και ξεπαγώνει. Διασώζονται οι ένστολοι, καθώς το εφάπαξ υπολογίζεται για το χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2014 με το παλιό καθεστώς.

3. Νέα πλαφόν. «Κουρεύονται» από τον Ιούνιο όλες οι κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνονται πλέον μειωμένες μέχρι 31/12/2018. Απώλειες θα μετρήσουν και οι πολυσυνταξιούχοι (στην κατηγορία εντάσσονται συχνά γιατροί και μηχανικοί του Δημοσίου) καθώς θα δουν το άθροισμα των συντάξεών τους να κουρεύεται κατά το ποσό που ξεπερνά τα 3.000 ευρώ καθαρά.

4. Συνταξιούχοι που εργάζονται. Στους χαμένους και οι συνταξιούχοι που θα ξεκινήσουν να εργάζονται από 13 Μαίου και μετά, καθώς μειώνεται κατά 60% η σύνταξή τους (στους άνω των 55 και μέχρι τα 1.000 ευρώ δεν υπήρχε ποινή). Ταυτόχρονα θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για προσαύξηση της σύνταξης αλλά και διπλή εισφορά υπέρ υγείας (επί της σύνταξης και επί του μισθού). Σήμερα οι συνταξιούχοι άνω των 55 που εργάζονται δεν έχουν ποινή αν παίρνουν λιγότερα από 970 ευρώ.