Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 -

"Δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ"



Τη σταθερή τους θέση για τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ τόνισαν ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, κ. Marwan Toubassi, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δελτίο τύπου που επιβεβαιώνει τις πάγιες ιστορικές σχέσεις μεταξύ του Ελληνικού και του Παλαιστινιακού Λαού, επισημαίνοντας την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη δημιουργίας ενός κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση της αρχής της λύσης των δύο κρατών, συνυπάρχοντας ειρηνικά με το Κράτος του Ισραήλ. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε δημοσιεύματα Ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν την άρνηση της Ελλάδας να ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της σήμανσης των προϊόντων που προέρχονται από τους Ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας κατά των εποικισμών, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο του έντιμου
διαμεσολαβητή στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Πρέσβης Τoubassi συμπλήρωσε ότι έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες με τις Ελληνικές αρχές για την υποδοχή του Εξοχότατου Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, κ. Mahmoud Abbas ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη  επίσκεψη στην Ελλάδα στα τέλη αυτού του μήνα και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, και εκπροσώπους των Ελληνικών Πολιτικών Κομμάτων. 

Ο Πρόεδρος Abbas αναμένεται να επισκεφτεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο όπου ετοιμάζεται ένα σχέδιο ψηφίσματος για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Ο κ. Toubassi πρόσθεσε: « Διεξήχθησαν πολλές συναντήσεις με το κυβερνόν κόμμα και διάφορα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και πολιτικά πρόσωπα για να τους βάλουμε στην εικόνα των πολιτικών εξελίξεων και των εγκλημάτων που απειλούν τη λύση των δύο κρατών, και οδηγεί την περιοχή προς το άγνωστο με απρόβλεπτες συνέπειες και συζητήθηκε το θέμα της αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης και την πολιτική και νομική σημασία αυτής της αναγνώρισης που βασίζεται στους διεθνείς κανόνες νομιμότητας απέναντι στις κατάφορες παραβιάσεις από το Ισραήλ του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και
των συμβάσεων της Γενεύης ιδιαίτερα της 4η σύμβασης που αναφέρεται στη
συνέχιση της Κατοχής και των εποικισμών».

Ο Πρέσβης Toubassi εκτίμησε την επίσημη θέση της Ελλάδας και τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων η οποία τάσσεται υπέρ του δικαιώματος του Λαού μας στον αγώνα κατά της κατοχής για ελευθερία και ανεξαρτησία, επαινώντας την υψηλή υποστήριξη που λαμβάνει ο Εθνικός Αγώνας του λαού μας από όλον τον φίλο Ελληνικό Λαό που θυμάται την υποδοχή του αείμνηστου Γιάσερ Αραφάτ και των συντρόφων του, Μελών της Παλαιστινιακής Επανάστασης στην Αθήνα μετά την αναγκαστική έξοδο από την Βηρυτό το 1982.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas υποδέχτηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα και την Αντιπροσωπεία που τον συνόδευε την προηγούμενη εβδομάδα στη Ραμάλλα. Στην επίσκεψη αυτή επικράτησε θετικό κλίμα και αμοιβαία κατανόηση, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις διαφορετικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις και η υπογραφή κοινού μνημονίου συνεννόησης σχετικά με τη σύσταση κοινής Ελληνο-
Παλαιστινιακής Υπουργικής Επιτροπής στο εγγύς μέλλον, το οποίο παρακολουθεί η Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο
τόνισε την Ελληνική Πολιτική θέση που συμβαδίζει με τις βλέψεις μας στη Λύση των δύο Κρατών, την Ιερουσαλήμ και τους εποικισμούς.