Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Διεκόπη το κρίσιμο Eurogroup



Λίγο πριν τις 20:00 οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών διεκόπησαν, με σκοπό να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις. Στόχος του είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

Σύμφωνα με το Star, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία να προχωρήσει η συζήτηση, διαφορετικά η προσπάθεια να εγκαταλειφθεί και να δώσουν νέο ραντεβού.  

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως όσο μένουν μέσα και συνεχίζουν τη συζήτηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Real ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος. Οι πιθανότητες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, είναι εξαιρετικά υψηλές. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούσε μέχρι και τις τελευταίες ώρες αντικείμενο συζητήσεων τεχνοκρατών, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να υπολογίσει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες και θα φέρνει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες κάτω από το 15% για τα έτη με μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα 10 χρόνια αποπληρωμής και κάτω από το 20% για τα υπόλοιπα.