Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Διακοπές και μπίζνες για τον Μπιλ Γκέιτς στην Ελλάδα..Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδύασε κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ελλάδα ο Μπιλ Γκέιτς. Πληροφορίες τον θέλουν να ενδιαφέρεται για την απόκτηση συστάδας νησιών στον Νότιο Ευβοϊκό.

Συγκεκριμένα,κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί των Ανέμων, κατά πληροφορίες, συζήτησε την απόκτηση ακινήτου τόσο στη Μύκονο όσο και τμήματος του συμπλέγματος των Πεταλιών, μεταξύ Μαρμαρίου Ευβοίας και Ραφήνας. Οι «ελληνικές Μαλδίβες», με την πλούσια προϊστορία σε εξίσου πλούσιους ιδιοκτήτες, έχουν συνολική έκταση 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελούνται από 10 νησάκια και νησίδες που διοικητικά υπάγονται στον Δήμο Καρύστου. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους στο πέρασμα των αιώνων έχουν περάσει – συνολικά ή τμηματικά – από τον Ομέρ πασά της Καρύστου, ο οποίος κατά τον θρύλο στέγαζε εκεί το πολυπληθές χαρέμι του, τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, τον τσάρο Νικόλαο Α’, τον γιο και διάδοχό του Αλέξανδρο Β’ και από αυτόν, το 1867, ως γαμήλιο δώρο, στην ανιψιά του Ολγα Κωνσταντίνοβνα, μετέπειτα βασίλισσα Ολγα της Ελλάδας. 

Εν τέλει, οι Πεταλιοί έχασαν οριστικά τη σειρά… διαδοχής τους ως ιδιοκτησία του ελληνικού θρόνου σχεδόν 50 χρόνια μετά. Το 1916, ο τότε πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς Γεώργιος Β’ τους πούλησε στον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, ο οποίος λίγο πριν από το τέλος της ζωής του μοίρασε τα νησιά με τα κρυστάλλινα νερά στους απογόνους του, Ανδρέα και Πέρη. Αυτοί, με τη σειρά τους, μεταβίβασαν τις εκτάσεις τους στην εταιρεία Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, η οποία προχώρησε στην τμηματική πώλησή τους σε έλληνες και ξένους τζετ-σέτερ. Στις χρυσαφένιες ακρογιαλιές αλλά και στις πολυτελείς βίλες του Μικρού και του Μεγάλου Πεταλιού, του Τραγονησίου, του Φουντά, της Λαμπερούσας, του Αβγού, της Λουλούδας και των μικρότερων «αδελφών» τους έχουν έκτοτε απολαύσει στιγμές απόλυτης ιδιωτικότητας επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πολιτικοί και αστέρες του Χόλιγουντ.

Για μεγάλο διάστημα το ήμισυ του νησιωτικού συμπλέγματος πέρασε στον επίσης εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση, με το υπόλοιπο 50% να παραμένει στην κυριότητα της οικογένειας Εμπειρίκου. Τη δεκαετία του ’80 η κόρη και ο γιος τού Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα και Κλοντ, αγόρασαν την έκταση που κάποτε φιλοξενούσε την εξοχική κατοικία της βασίλισσας Ολγας, για την οποία (και όχι μόνο) πρόσφατα έδειξε ενδιαφέρον η οικογένεια Δαυίδ. Στο Μεγάλο Πετάλι (ή Μεγανήσι ή Ποντικονήσι) διέθετε πολυτελές κατάλυμα και η Μαρία Κάλλας, με τις κοσμικές στήλες των αθηναϊκών εφημερίδων περασμένων δεκαετιών να περιλαμβάνουν στη λίστα επισκεπτών των Πεταλιών ονόματα όπως της Γκρέτα Γκάρμπο, του Ρούντολφ Νουρέγιεφ ή ακόμα και του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Τρία κέντρα δεδομένων

Πέραν όμως από τους Πεταλιούς, που αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν θα αποτελέσουν (ένα ακόμα) ησυχαστήριο για τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο, η παρουσία του στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να μην αφορά και το επιχειρηματικό παιδί του, τη Microsoft. Οπως είναι γνωστό, έχει ήδη προχωρήσει σε επένδυση, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων σε Κορωπί, Μαρκόπουλο και Σπάτα. Ο Μπιλ Γκέιτς, μάλιστα, φέρεται ότι δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για την επένδυση, με ορίζοντα δεκαετίας, που αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 300 νέες θέσεις εργασίας.

Του Άγγελου Σκορδά