Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

15 °C

Σήμερα, 27. Οκτωβρίου 2021

Brexit: Έρχεται την Τρίτη η ψηφοφορία για το δεύτερο σχέδιοΤην Τρίτη το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στο δεύτερο σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit μετά την ηχηρή απόρριψη του πρώτου πριν μερικές ημέρες. Το πρώτο σχέδιο για μια συμφωνία για το Brexit καταψηφίστηκε στην πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με διαφορά 230 ψήφων.

Πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την συμφωνία για το Brexit , το κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα κληθεί να ψηφίσει τροπολογίες επί της πρότασης της κυβέρνησης που έχουν ήδη καταθέσει βουλευτές και κόμματα, ωστόσο, εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής να επιλέξει σε ποιες από αυτές θα δώσει χρόνο για να συζητηθούν και να ψηφιστούν. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 19 τροπολογίες, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να καταθέτουν ή να αποσύρουν τροπολογίες μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι τροπολογίες που θα συζητηθούν και θα μπουν προς ψήφιση από το Σώμα αναμένεται να αλλάζουν την πορεία του Brexit για αυτό θεωρείται κρίσιμη η επιλογή του προέδρου της Βουλής, αλλά και οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ των βουλευτών για να στηρίξουν ή όχι συγκεκριμένες από αυτές. Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στις 19.00 ώρα Αγγλίας και θα διαρκέσει ανάλογα με τον αριθμό τους.

Τροπολογίες έχουν καταθέσει το κόμμα των Εργατικών, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και αναμένεται να καταθέσει το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας. Υπάρχουν επίσης τροπολογίες που έχουν σκοπό να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σημαντικότερες από αυτές τις τροπολογίες είναι της βουλευτή Ιβέτ Κούπερ και που επιτρέπει στο κοινοβούλιο να εγκρίνει νομοσχέδιο που ζητά την παράταση του άρθρου 50 εάν δεν ψηφιστεί η συμφωνία της Τερέζα Μέι καθώς και των βουλευτών.

Κάρολιν Σπέλμαν και Τζακ Ντρόμεϊ, που δεν είναι δεσμευτική αλλά απορρίπτει επί της αρχής ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Πολύ συζήτηση και αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η τροπολογία των βουλευτών των Τόρις, Άντριου Μόρισον και Γκράχαμ Μπράντι, που ζητά χρονικό όριο στην ισχύ του backstop ή να αποσυρθεί εξολοκλήρου από τη συμφωνία για το Brexit και να αντικατασταθεί με εναλλακτική ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει ακόμη δείξει εάν θα στηρίξει αυτή την τελευταία τροπολογία, που θα οδηγούσε την Τερέζα Μέι να αντικαταστήσει το backstop στην συμφωνία της όμως αν η τροπολογία εγκριθεί τότε η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να πει πως αυτή ήταν μια αναγκαία αλλαγή για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit από το κοινοβούλιο.