Σάββατο 17 Μαΐου 2025 -

Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Το case study της διοίκησης του νοσοκομείου Καλαμάτας



H υπόθεση «αξιολόγηση» στο δημόσιο τομέα που συχνά, πυκνά επικαλείται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει πολλά κενά σε ό,τι αφορά τα στελέχη που προέρχονται από τη γαλάζια παράταξη. Κοινώς, το σύστημα δείχνει να είναι περισσότερο… ελαστικό όταν η αξιολόγηση αφορά σε άτομα που έχουν κολλήσει ένσημα στο κόμμα, ενώ στην περίπτωση με την οποία θα ασχοληθούμε στη συνέχεια, υπάρχει και μια πτυχή που έχει άμεση σχέση και με τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Τις τελευταίες μέρες η Μεσσηνία και ειδικά η Καλαμάτα βοούν αναφορικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος διοικητής του νοσοκομείου της πόλης. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, να διαλέγει τη νυν διοικήτρια του νοσοκομείου, Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση που είναι εκ νέου υποψήφια.

Από τον Σαμαρά στον Κυριάκο
Η κυρία Αλειφέρη-Καραθανάση ποτέ δεν έκρυψε πως στηρίζει τη ΝΔ. Παλαιότερα, υπήρξε φανατική υποστηρίκτρια του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο πλέον πίνει νερό στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αυτή η εσωκομματική πτυχή της υπόθεσης, όπου ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται ότι μετά τη διαγραφή του από το κόμμα πριν από μερικούς μήνες, δείχνουν ότι διάλεξαν στρατόπεδο και προτίμησαν να μείνουν στο κομματικό μαντρί.

Εξάλλου όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά γνώστης των εσωκομματικών της ΝΔ στη Μεσσηνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πάρει προσωπικά τον πόλεμο που του έκανε ο Αντώνης Σαμαράς το προηγούμενο διάστημα και θέλει να τον κερδίσει σε κάθε επίπεδο μέσα στο ίδιο του το «κάστρο». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η «μεγάλη σφαγή» αναμένεται να γίνει στις επόμενες εκλογές, με τα ονόματα των υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στον νομό, να δίνουν και να παίρνουν από τώρα.

Για να επιστρέψουμε όμως στα του νοσοκομείου, πριν λίγο καιρό ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2023. Υπό αυτό το πρίσμα ανάλογη διαδικασία ακολούθησε και η 6η ΥΠΕ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Βαθμολογίες και εξετάσεις
Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις, ακολουθεί μια αξιολόγηση των τυπικών προσόντων τους, ενώ υπάρχει βαθμολόγηση και στο κομμάτι της εμπειρίας τους. Ακολουθεί το τελικό στάδιο, αυτό της προφορικής συνέντευξης.

Μετά το πέρας της πρώτης φάσης (γραπτές εξετάσεις, αξιολόγηση τυπικών προσόντων, αξιολόγηση εμπειρίας), η κα Αλειφέρη βρέθηκε στην 6η θέση μεταξύ των υποψηφίων για το νοσοκομείο Καλαμάτας. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι στην αξιολόγηση των τυπικών προσόντων η βαθμολογία της ήταν «μηδέν». Σχετικά μέτρια τα πήγε στις γραπτές εξετάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά στην εμπειρία πήρε 800 μόρια, όπως σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι.

Ο πίνακας με τις βαθμολογίες των υποψήφιων για τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.

Η συνέντευξη ήταν το κομβικό σημείο ανόδου της στην πρώτη τριάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός της παραίτησης ενδιαφέροντος για το νοσοκομείο Καλαμάτας, ενός άλλου στελέχους που είχε υψηλή βαθμολογία: της κας Ευδοξίας Παπαγεωργίου.

Η τελευταία τυγχάνει, εκτός από στέλεχος της ΝΔ στην πόλη, να είναι και σύζυγος του δημάρχου της Καλαμάτας. Μέχρι σήμερα ήταν διοικήτρια στο νοσοκομείο της Σπάρτης, ενώ μετά την παραίτησή της από την κούρσα για το νοσοκομείο Καλαμάτας, βρίσκεται στη δεύτερη θέση για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Υποψηφιότητα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Παπαγεωργίου αποσύρθηκε από την υποψηφιότητα για την Καλαμάτα, για να μην υπάρξουν μουρμούρες σχετικά με τη θέση του συζύγου της ως πρώτου πολίτη της πόλης και πως αυτή θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει το αποτέλεσμα για το νοσοκομείο.

Κάπως έτσι η κυρία Αλειφέρη βρέθηκε στην πρώτη τριάδα και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην τοπική ΝΔ θεωρούν σίγουρο το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της. Την ίδια ώρα βέβαια αναρωτιέται κανείς αν μετράει το «μηδέν» που έλαβε η υποψήφια στην αξιολόγηση των τυπικών προσόντων. Αλλά και το γεγονός πως ανεξαρτήτως βαθμολογιών, αξιολόγησης και προσόντων, η τελική επιλογή ανήκει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο σύστημα επικρατούσε και επί ΣΥΡΙΖΑ, με λίγα λόγια τον τελικό λόγο για την επιλογή του διοικητή την είχε ο αρμόδιος υπουργός. Ωστόσο, η διαδικασία με τον τρόπο που τελικά γίνεται δείχνει να μην υπηρετεί την αντικειμενική αξιολόγηση στελεχών για τον δημόσιο τομέα, αλλά την κομματική επετηρίδα. Είπαμε, η γαλάζια αξιοκρατία στα καλύτερά της!