Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 -
Μέτριο

7 °C

Σήμερα, 27. Νοεμβρίου 2020

Αστυνομικός σε σπείρα αρχαιοκαπήλων στη ΘεσσαλίαΠλήθος πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που είχαν έρθει στο φως από λαθρανασκαφές σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, αλλά ακόμα και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, βρέθηκαν στα χέρια των μελών σπείρας αρχαιοκαπήλων που δρούσαν από τις αρχές του 2018 και στην οποία συμμετείχε και ένας αστυνομικός!

Η πολυμελής σπείρα εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Λάρισας και ταυτοποιήθηκαν 21 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν οκτώ ηλικίας 32 ως 63 χρόνων σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας. Όπως προέκυψε, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, έκαναν παράνομες ανασκαφές και έρευνες με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων και άλλων οργάνων. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 13 άτομα μεταξύ των οποίων ο αστυνομικός που ενεπλάκη μόνο σε μία λαθρανασκαφή.

 

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν 19 έρευνες σε σπίτια, σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και έναν αποθηκευτικό χώρο σε περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Αττικής, όπου βρέθηκαν πλήθος αρχαία αντικείμενα και νομίσματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας,των Ρωμαϊκών, Βυζαντινών και νεότερων χρόνων. Ακόμη, κατασχέθηκαν 18 συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας και ανίχνευσης μετάλλων μαζί με τον εξοπλισμό τους, δέκα ραβδοσκοπικές βέργες, τρεις φορητοί ασύρματοι, μια φορητή συσκευή GPS, ένα πιστόλι κρότου στο οποίο είχε γίνει μετατροπή και έγινε πυροβόλο, τέσσερα κυνηγετικά όπλα, 184 φυσίγγια διαφόρων τύπων, δυο σπάθες, ένα στιλέτο, ένα μαχαίρι, ένα υπολογιστής, 21 κινητά και διαφορά σκαπτικά μηχανήματα.

 

Οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις κατά περίπτωση για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και παράβαση του νόμου περί όπλων, που περιλαμβάνει τον αστυνομικό και τα υπόλοπια 12 μέλη του κυκλώματος.

 

 Larisa-arxaiokapiloi9Larisa-arxaiokapiloi7Larisa-arxaiokapiloi4Larisa-arxaiokapiloi12