Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 -
Μερική συννεφιά

29 °C

Σήμερα, 22. Ιουνίου 2021

Ασθενείς με Σκλήρυνση: Διαμαρτύρονται στον ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν σε αξονικές – μαγνητικές εξετάσειςΤην έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) προς τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, το οποίο βάζει προκόματα στον ομαλό διαγνωστικό έλεγχο των ασθενών, όπως αναφέρουν οι ασθενείς.

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις εβδομάδες από την εφαρμογή της απόφασης του ΕΟΠΥΥ, που θέτει πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά απεικονιστικό μηχάνημα (σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους) και ήδη -όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ)- τα περισσότερα μηχανήματα έχουν κλείσει, καθώς έχουν φτάσει στα όρια που θέτει το πλαφόν.

"Πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα μας ενημερώνουν πως ταλαιπωρούνται προκειμένου να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για τις μαγνητικές εξετάσεις τους, αφού στις περισσότερες δημόσιες δομές είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, ενώ μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να κάνουν μεγάλη αναζήτηση ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων".

Ασθενείς με Σκλήρυνση: "Μας στερείτε εξετάσεις ζωτικής σημασίας"
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο και με κοινοποίηση στον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, κ. Θεοφάνη Ρηγάτο, τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας τονίζουν, ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την διάγνωση, αλλά και παρακολούθηση της πάθησής τους:

"Ημαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που οριστικοποιεί την διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης καθώς είναι η μόνη στην οποία είναι ορατές οι περιοχές του ΚΝΣ που έχουν προσβληθεί από την πάθηση. Κάθε πάσχοντας από Πολλαπλή Σκλήρυνση απαραίτητα προχωρά σε μαγνητική εξέταση (εγκεφάλου, ΑΜΣΣ και ΘΜΣΣ) κάθε έτος για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου ή και συχνότερα εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός ή υπάρχει σημαντικό επεισόδιο με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς".

Ασθενείς με Σκλήρυνση: "Πληρώνουμε τις εξετάσεις από την τσέπη μας"
Οι ασθενείς έχουν σημαντική οικονομική επιβάρυνση, όπως λένε, μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης:

"Οι ασθενείς πολύ συχνά είναι αναγκασμένοι να προβούν στην καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα γιατί ο θεράπων ιατρός χρειάζεται την πληροφόρηση για την ενεργότητα της νόσου για να προχωρήσει σε θεραπευτικές αποφάσεις. Να σας θυμίσουμε πως, με βάση το κρατικό τιμολόγιο, μία μαγνητική εξέταση κοστίζει €236,95, ποσό απαγορευτικό για μεγάλη κατηγορία ασθενών που θα αναγκαστούν να μην προχωρήσουν στην εξέταση εάν χρειάζεται να επιβαρυνθούν όλο το κόστος."

Οι ασθενείς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυση κατά Πλάκας κάνουν δραματική έκκληση προς την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τροποποιήσει άμεσα την απόφαση και να φροντίσει να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό, όπως λένε:

"Δυστυχώς για άλλη μία φορά χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και άνθρωποι που νοσούν από σοβαρά νοσήματα θα χρειαστεί είτε να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να υποβληθούν σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ή να τις επιβαρυνθούν οικονομικά. Αντιλαμβανόμαστε πως η απόφασή σας για επιβολή ορίων στις απεικονιστικές εξετάσεις οφείλεται στην διαμόρφωση στρατηγικής περιορισμού των άσκοπων εξετάσεων και μείωσης της σχετικής δαπάνης του Οργανισμού σας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναχαιτίσει την πρόσβαση σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ατόμων των οποίων η κατάσταση της υγείας τους τις επιβάλλει".

Να σημειώσουμε ότι το πλαφόν στις εξετάσεις ανά μηχάνημα αφορά σε όλες τις κατηγορίες ασθενών και προκαλεί πρόβλημα στο σύνολο του Τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.