Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Απόψε κλείνει η συμφωνία


Στην τελική ευθεία με διαδοχικές συναντήσεις μπήκε σήμερα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο Hilton. Στόχος όλων πλέον είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. 
 
Το κυρίως πιάτο της διαπραγμάτευσης άρχισε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ ή τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 
 
Νωρίτερα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε τα εξής για τα ραντεβού που έγιναν το πρωί της Κυριακής:
 
–Συζητήσαμε για τις Κυριακές. Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. 
 
Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη. 
 
– Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός.
 
-Για τις αγορές προϊόντων μείνανε ένα με δύο πράγματα, τόνισε μεταξύ άλλων το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
 
Ανοιχτή η συζήτηση για το υπερταμείο
 
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ότι «κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ».
 
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το Υπερταμείο. 
 
Το πρωί της Κυριακής εξετάστηκαν θέματα της αγοράς προϊόντων. Η διαπραγμάτευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκου ολοκληρώθηκε περίπου στη μία το μεσημέρι. 
 
Μετά τις πρωινές συνομιλίες για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τόσο το οικονομικό επιτελείο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου όσο και η αντιπροσωπεία των δανειστών αποτραβήχτηκαν σε διαφορετικούς χώρους του κεντρικού ξενοδοχείου και έκαναν ξεχωριστές συσκέψεις.
 
Όλοι θέλουν να κλείσει η συμφωνία
 
«Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης» σχολίασε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. 
 
Πάντως όπως πληροφορείται ότι το αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι και σήμερα παρά μόλις τέσσερα εξειδικευμένα funds που αναμένεται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες. Το γεγονός αυτό οδήγησε το ΔΝΤ να αξιώσει αλλαγές στα κριτήρια αδειοδότησης και άλλους τρόπους προσέγγισης ενδιαφερομένων για να ανοίξει αυτή αγορά. 
 
Η διελκυστίνδα δημιουργεί πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση γιατί η όποια τύχον χαλάρωση συμφωνηθεί στο πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των εξειδικευμένων funds, θα μπορούσε να ερμηνευθεί πολιτικά ότι στρώνεται χάλι στους πιο σκληρούς παίκτες της αγοράς στον τομέα αυτό.