Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 -

Αποκαλυπτική έρευνα: Οι νέοι λένε όχι στο ΔημόσιοΑρνητικοί στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εργαστούν στο Δημόσιο, είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιστημόνων. 

Οι νέοι Ελληνες του εξωτερικού απορρίπτουν την ιδέα να γυρίσουν στην χώρα μας και να εργαστούν για το Δημόσιο, κρίνοντας μάλιστα το σύστημα αναξιοκρατικό και τις απολαβές πενιχρές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έρευνα της BrainGain, με τίτλο «Θα Γυρνούσες στην Ελλάδα για μια Θέση στο Δημόσιο;», την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, το 71,66% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά.

Γιατί δεν θα επέστρεφαν; Οι λόγοι βρίσκονται στο έλλειμμα αξιοκρατίας στο Δημόσιο, τις χαμηλές απολαβές σε συνδυασμό με τις ελάχιστες προοπτικές ανέλιξης. 

Μάλιστα, το 28,34% που θα εργαζόταν στο ελληνικό Δημόσιο  θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του τη  βελτίωση των παραπάνω συνθηκών (αξιολόγηση συνδεδεμένη με μετέπειτα ανέλιξη και μισθός).

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας εστιάζεται σε μια θέση ευθύνης σε υπουργείο. Αρκετοί ήταν και οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση σε Δημόσιο Οργανισμό, σε Δημόσιο Νοσοκομείο και ΔΕΚΟ αλλά και αυτοί που δεν θα έλεγαν όχι σε μια θέση δασκάλου ή καθηγητή.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ των 26-35, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν επιλέξει ως τόπο διαμονής το Ηνωμένο Βασίλειο.