Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού: Στα ύψη τα κρούσματα. Στις 7 το διάγγελμα με νέα μέτρα του Πρωθυπουργού



Το διάγγελμα που θα κάνει το απόγευμα στον ελληνικό λαό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. To τηλεοπτικό μήνυμα θα γίνει στις 7 το απόγευμα.

«Θα μιλήσω το απόγευμα στον λαό και θα εξηγήσω τα μέτρα που θα λάβουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως βλέπετε είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει έρθει και στην πατρίδα μας, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό σε καμία περίπτωση.

Όπως είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει είναι η ιδαιτερότητα και υψηλή μεταδοτικότητα του ιού. Δεν μπορεί  κανείς να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα λοιπόν δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας , δεν αποσκοπούν σε αυτό, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων, είπε η κ. Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε: εκεί είναι το κρίσιμο και πιστεύω ότι φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη. Και αυτό είναι παρά πολύ κρίσιμο και χρήσιμο να γίνει αντιληπτό. Σε ποια μέτρα θα καταλήξετε, προφανώς ακούγοντας τους ειδικούς θα το δείτε. Μακάρι όμως πραγματικά να καταλάβουμε όλοι πόσο έχουμε ευθύνη συλλογικά απέναντι στην κοινωνία, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί.

Ο κορωνοϊός και τα νέα μέτρα

Ενεργά, άλλωστε, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν νέα μέτρα, όπως:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  •  περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και
  • επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Παρότι, το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική αποκλείεται μέχρι στιγμή τουλάχιστον από το κυβερνητικό επιτελείο, η εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή μορφών τοπικού lockdown σε όσους νομούς της χώρας χρειαστεί, ηχεί ως βεβαιότητα για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

 

 

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφτηκε το τελευταίο 24ωρο, με 865 νέα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 534 συνολικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Από αυτά, 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.

Από αυτούς, 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

6 νέοι θάνατοι

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.