Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023 -

"Αναψε πράσινο" για τον άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησηςΖήτημα ακόμη και ωρών θεωρείται πλέον το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στον ανασχηματισμό πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση και πριν από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, διατηρώντας όμως στην κυβέρνηση τα πρόσωπα-κλειδιά που χειρίζονται πτυχές των δύο αυτών πεδίων.

Η λήψη των χθεσινών αποφάσεων από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση των εσωκομματικών οργάνων του κόμματος έδωσε το στίγμα ότι η σκυτάλη της αναδόμησης περνά από το κόμμα στην κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός περνά πλέον στον σχεδιασμό του νέου κυβερνητικού σχήματος -τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο δομών-, με τις αποφάσεις τους να αναμένονται εντός της εβδομάδας ή ακόμη και εντός της ημέρας.

Η διάθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές της δομής αλλά και των προσώπων είναι δεδομένη σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και να δοθεί ένας αέρας ανανέωσης με τη συμπερίληψη εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.

Σταθεροί στα πόστα τους
 

Ωστόσο, η κρίσιμη φάση στην οποία εισέρχεται η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση, αλλά και οι εντεινόμενες συζητήσεις για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους δημιουργούν την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα διακινδυνεύσει αλλαγές στα υπουργεία που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς.

Με αυτό το δεδομένο δεν θεωρείται πιθανή η μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ή του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη από το οικονομικό επιτελείο.

Ούτε αναμένεται να υπάρξει μετακίνηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που διαπραγματεύεται τα ακανθώδη εργασιακά ζητήματα που θέτουν οι δανειστές.

Με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης σχετίζεται όμως και η ειλημμένη -όπως όλα δείχνουν- απόφαση για τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, στον οποίο καταλογίζεται ότι με τους χειρισμούς του έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στις συζητήσεις.

Αντίθετα, η χθεσινή κάλυψη που παρέσχε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι δεν προτίθεται να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.

Ωστόσο, οι ανησυχίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση περί ενδεχόμενης ακύρωσης του νόμου Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν πρέπει να αποκλείουν οποιαδήποτε αντίθετη εξέλιξη.

Δομικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν πάντως στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συγκρότηση αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πιθανότατα υπό τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αναγνωρίζεται διακομματικά ως επιτυχημένος.

Αλλαγές με μετακινήσεις αρμοδιοτήτων αναμένονται όμως και στα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών. Όσον αφορά τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, στο τραπέζι έχει τεθεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αξιοποίησης στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου και του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.