Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αναδρομή στο παρελθόν των υπουργών: Πως θα σας φαινόταν ο υπ.παιδείας αδύνατος και με μαλλιά;



Ανέκδοτες φωτογραφίες από τα φοιτητικά χρόνια γνωστών Ελλήνων πολιτικών έφερε στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου στην στήλη «Το φάντασμα της ιστορίας», υπό τον τίτλο «Πού 'σαι νιότη». 

Όπως θα δείτε και στα σπάνια φωτογραφικά καρέ, ο σημερινός υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ήταν κάποτε πιο αδύνατος με περισσότερα μαλλιά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε μούσια και δεν φορούσε ατσαλάκωτα κοστούμια και ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης δεν είχε πάντα ….αραίωση!

Για τους κκ Πάνο Σκουρλέτη, Μάκη Βορίδη  και Άδωνι Γεωργιάδη ο χρόνος δεν ήταν τόσο σκληρός, αφού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες δεν άλλαξαν πολύ από τότε που ήταν φοιτητές! Ειδικά για τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, -αν εξαιρέσουμε τα κιλάκια που έβαλε- είναι σαν να μην έχει περάσει μέρα από πάνω του!

10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1987. Η «γενιά της Αλλαγής» διαρρηγνύει στο πεζοδρόμιο τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσδίδοντας πολιτικά χαρακτηριστικά στη διάχυτη δυσφορία για ποικίλες πτυχές της κρατικής πολιτικής στα ΑΕΙ. Για πρώτη φορά μετά το 1979-80 η ριζοσπαστική Αριστερά αναδεικνύεται σε ηγεμονικό πόλο του φοιτητικού κινήματος, αποσπώντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για κατάληψη των σχολών και συγκροτώντας δικά της μπλοκ, διακριτά από εκείνα της ΕΦΕΕ που ελέγχει η συμμαχία ΚΝΕ-ΠΑΣΠ. Στην πρώτη γραμμή του μπλοκ των καταληψιών, δεύτερος από δεξιά, διακρίνεται ο Γιώργος Χουλιαράκης, μέλος τότε των Αριστερών Συσπειρώσεων στο Οικονομικό της Νομικής (ΦΩΤΟ 1).

ΦΟΤΟ1.jpghouliarakis1444745243.jpg

ΦΩΤΟ1                                                                                                     Ο Xουλιαράκης σήμερα

Σε άλλη φωτογραφία των ημερών, ο σημερινός  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συντονίζει εκδήλωση στο πλαίσιο της κατάληψης (όρθιος με μούσια), με ομιλητές τους Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο (της Κ.Ο. Μαχητής), Ελένη Πορτάλιου (του ΚΚΕσ.-Α.Α.) και Γιάννη Μηλιό (ΦΩΤΟ 2).

ΦΟΤΟ2.jpg

ΦΩΤΟ 2

ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1984. Γενική συνέλευση των φοιτητών της Νομικής. Ημερήσια διάταξη ρουτίνας, γραπτά ίχνη της οποίας στάθηκε αδύνατο να εντοπιστούν· σε γενικές πάντως γραμμές, οι κινητοποιήσεις εκείνου του φθινοπώρου πρόβαλλαν πρωτίστως οικονομικά αιτήματα, όπως η αύξηση της τιμής του «κουπονιού», με το οποίο διατρέφονταν οι «άποροι» φοιτητές.

Στο βήμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κεντρικός τότε συνδικαλιστής της ΚΝΕ στη σχολή (ΦΩΤΟ 3).

FOTO3.jpgkatrougkalos.jpg

ΦΩΤΟ 3                                                                                                Ο Κατρούγκαλος σήμερα

Μεταξύ των συνωστισμένων στο προεδρείο διακρίνεται ο Κωστής Χατζηδάκης, δευτεροετής με πλούσια κόμη και ανερχόμενο ήδη στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΦΩΤΟ 4).

191015103640_0448.jpgkostis.jpg

ΦΩΤΟ 4                                                                       Ο Χατζηδάκης σήμερα

14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1985. Ο Μάκης Βορίδης απολογείται στη γενική συνέλευση της Νομικής, πριν αυτή αποφασίσει τη διαγραφή του από τον σύλλογο ως φασίσταΣε πρώτο πλάνο αριστερά ο Κατρούγκαλος και δεξιά, με μουστάκι και το αυτοκόλλητο της «Πανσπουδαστικής» στο πέτο, ο Δημήτρης Τσιόδρας, στέλεχος της ΚΝΕ τότε και του Ποταμιού σήμερα· στο βάθος αριστερά, με τα τσιγάρα ανά χείρας, η ΔΑΠίτισσα Κατερίνα Πελέκη,μετέπειτα σύζυγος Βουλγαράκη και η βασική συμβολαιογράφος στην υπόθεση Βατοπεδίου (ΦΩΤΟ 5).

FOTOS5.jpgvoridis.jpg

ΦΩΤΟ 5                                                                                               Ο Βορίδης σήμερα

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1986. Ανήμερα της εθνικής γιορτής, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού) επιχειρεί να κλείσει τη Συγγρού, διαμαρτυρόμενη για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Τζορτζ Σουλτς στην Ελλάδα. Υστερα από άκαρπες διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό διευθυντή Νίκωνα Αρκουδέα, η κεφαλή της διαδήλωσης δίνει το σήμα για την κατάληψη του οδοστρώματος· Εκτός από τον γραμματέα της οργάνωσης Νίκο Φίλη, διακρίνονται μεταξύ άλλων ο μετέπειτα υπουργός Επικρατείας του ΓΑΠ, Ηλίας Μόσιαλος (πρώτος δεξιά από τον κ.Φίλη φωτο 7), και το σημερινό ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου (δεύτερος δεξιά από τον κ.Φίλη, ΦΩΤΟ 7).

MALLIA.jpgfilis-708.jpg

ΦΩΤΟ 6                                                                                                     Ο Φίλης σήμερα

7 ΜΑΪΟΥ 1988.

Νεολαία πλέον του ΚΚΕσ.-Α.Α. (της μετέπειτα ΑΚΟΑ), αλλά με τον ίδιο πάντα γραμματέα, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος προσπαθεί να οργανώσει αντιαυταρχική συναυλία έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, την επαύριο της αυτοκτονίας ενός ανήλικου κρατουμένου, με αίτημα την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

VOUTSIS.jpg

ΦΩΤΟ 7 (Έτσι όπως βλέπουμε την φωτογραφία, στα δεξιά ο κ.Φίλης κρατά την ντουντούκα, δίπλα του είναι ο Η.Μόσιαλος και δίπλα στον κ.Μόσιαλο,είναι ο κ.Λάμπρου)

2011062001995_119770021.jpgpanos_lamproy.jpg
Ο κ.Μόσιαλος σήμερα                                                 Ο κ.Πάνου σήμερα

Με δικαιολογία μια «μίνι εξέγερση» που είχε προκληθεί στην πτέρυγα ανηλίκων ύστερα από προηγούμενη συγκέντρωση της οργάνωσης στον ίδιο χώρο, η συναυλία απαγορεύτηκε κι οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν ο σημερινός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης κι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ (ΦΩΤΟ 8+9). Παρά την προσπάθεια συνεννόησης με τους υπεύθυνους των φυλακών και τον εισαγγελέα, η συναυλία μεταφέρθηκε αναγκαστικά στην κεντρική πλατεία του δήμου, μακριά πολύ από το κοινό στο οποίο αρχικά απευθυνόταν.

SKOYR.jpgSKOURLETIS.jpg

vouss.png skoyrletis_248.jpg
O Boύτσης σήμερα                                                 O Σκουρλέτης σήμερα

ΦΩΤΟ 8 & 9

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Άδωνι Γεωργιάδη

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του σημερινού υποψήφιου αρχηγού της Ν.Δ. πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 1992, σε μια γενική συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής για το Μακεδονικό.

ADONIS.jpg

ΦΩΤΟ 10 
ADONIS2.jpg

ΦΩΤΟ 11

Από εκείνη την ημέρα, υπάρχει και βιντεάκι από τους διαπληκτισμούς του κ.Γεωργιάδη με μέλη αριστερών παρατάξεων της σχολής, κάποια από τα οποία εξελίχθηκαν σε γνωστούς σήμερα ιστορικούς (ΦΩΤΟ 10+11+12)).
ADONIS3.jpgnewego_large_t_1101_54231092.jpg

ΦΩΤΟ 12                                                                                    Ο Γεωργιάδης σήμερα