Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αλλάζουν κυβερνήτη στην κανονιοφόρο «Αρματωλός» - Η ανακοίνωση της Τουρκίας για το επεισόδιο



Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και ειδικής πραγματογνωμοσύνης για το περίεργο περιστατικό με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» που συνέβη τα ξημερώματα της Παρασκευής, 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Μυτιλήνης, αποφάσισε σήμερα, Παρασκευή (04/05/2018) η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές του συμβάντος.

 

Λίγες ώρες μετά τον εμβολισμό του ελληνικού πολεμικού πλοίου από το τουρκικό πλοίο «Karmate» το ΓΕΝ αντικατέστησε τον κυβερνήτη με άλλο πλωτάρχη.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο συγκεκριμένο περιστατικό που έγινε τα ξημερώματα η ευθύνη δεν ανήκει στον κυβερνήτη της'κανονιοφόρου αλλά στο τουρκικό εμπορικό πλοίο. Παρ' όλα αυτά ελήφθη η απόφαση να αντικατασταθεί ο κυβερνήτης του "Αρματωλός"» δήλωσε  στο protothema.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή η οποία δεν κατονομάζεται.

«Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού είναι πάνω απ' όλα» συνεχίζει ο ίδιος αξιωματικός. Η σημερινή απόφαση της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού για αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από άλλο αξιωματικό με το βαθμό του πλωτάρχη αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα. Ωστόσο, η φυσική αλλαγή κυβερνήτη θα υλοποιηθεί έπειτα από περίπου ένα μήνα, αφού πρώτα εθιστεί στα νέα του καθήκοντα ο παραλαμβάνων κυβερνήτης της κανονιοφόρου.

Νωρίτερα σήμερα, ασφαλείς πληροφορίες από πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate» που εμβόλισε το ελληνικό πολεμικό πλοίο περίπου 4 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λέσβου είχε λειτουργήσει σαν να είχε «σημαδέψει» την κανονιοφόρο «Αρματωλός».

Το χρονικό του εμβολισμού της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό «Karmate»

Ενα πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Μυτιλήνης όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο εμβόλισε την κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι άγνωστο αν πρόκειται για γκάφα ή αν το τουρκικό εμπορικό πλοίο Karmate έβαλε στο στόχαστρο το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Το περιστατικό σημειώθηκε 4 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης με το τουρκικό πλοίο των 2.000 τόνων να προσεγγίζει το ελληνικό πολεμικό πλοίο από πίσω και αριστερα και με τη δεξιά του πλευρά να πέφτει πάνω στην κανονιοφόρο του ΠΝ.

Ευτυχώς από το περιστατικό δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός ή «σοβαρές ζημιές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στις 17 Ιανουαρίου όταν τότε σκάφος της τουκρικής ακτοφυλακής είχε ακουμπήσει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΝ «μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ».

Την υπόθεση συντονίζει από τις πέντε το πρωί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων βάση του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ έχει ως εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

Από την πλευρά της Τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση μία λιτή ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό.

Στη  σύντομη ανακοίνωσή του για το επεισόδιο του τουρκικού εμπορικού πλοίου Karmate με τη κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Αρματωλός», το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών αρκείται στο να επισημάνει ότι δεν υπήρξαν θύματα.

«Δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί στο Αιγαίο» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης».

Διαβάστε επίσης: Νέα τουρκική πρόκληση: Προσπάθησαν πάλι να εμβολίσουν ελληνικό σκάφος. Εμπορικό πλοίο κτύπησε την κανονιοφόρο «Αρματωλός»!