Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ακόμα μία νύχτα αγωνίας στη Ζάκυνθο



Στο πόδι είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου, αφού το μέτωπο στον Αγαλά μαίνεται ανεξέλεγκτο και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η φωτιά βρίσκεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα πρώτα σπίτια. Με μεγάλη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν νωρίτερα σήμερα και έσωσαν κάποιες εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται στο δρόμο από τον Κοιλιωμένο προς τον Αγαλά. Ωστόσο η νύχτα είναι μακρά και δύσκολη για τους 80 πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί με τριάντα οχήματα αλλά και το πεζοπόρο τμήμα της υπηρεσίας που αριθμεί 30 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στο νησί έχουν μεταφερθεί δυνάμεις από την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν και οι ντόπιοι με τρακτερ και ιδιωτικές υδροφόρες.

Το απόγευμα μεταφέρθηκε στο νησί και το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος (drone), προκειμένου να επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως το νησί για τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών.

Η αποστολή του drone αποφασίστηκε από το Αρχηγείο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το νησί θεωρείται «υψηλού κινδύνου» λόγω των συνεχών πυρκαγιών και το γεγονός ότι καίγεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος θα πραγματοποιεί πτήσεις όλες τις ώρες για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεωτέρας διαταγής και η εικόνα από την κάμερα του θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.