Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Α.Εξαδάκτυλος: «Αν κάποιοι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι & δεν το κατανοούν τότε η πολιτεία να κάνει το χρέος της»



Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε χωρίς δισταγμό πως «αν κάποιοι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και δεν το κατανοούν, τότε εκεί η πολιτεία θα πρέπει να κάνει το χρέος της».

«Θα δοκιμαστούν οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών»

Ο κ. Εξαδάκτυλος μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση του πρόσθεσε για άλλη μια φορά άκρως κινδυνολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα ότι «ο ιός βρίσκεται παντού. Το 65% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Βλέπουμε μια σταδιακή επιβάρυνση του συστήματος υγείας και προς το παρόν είναι ανεκτή και δεν δημιουργεί προβλήματα. Κυρίως προέρχεται από τους ανεμβολίαστους.

Υπάρχει ένας κίνδυνος. Όταν από τις νεότερες ηλικίες ο ιός συναντήσει τους άνω των 50 ετών που είναι ανεμβολίαστοι, αυτοί οι άνθρωποι θα δοκιμαστούν, θα έχουμε βαρύτερες νοσηλείες και θα έχουμε και απώλειες. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, για να προλάβουν ό,τι είναι να προλάβουν».

Σχετικά με τα νησιά που παρουσιάζουν ιδιαίτερα επιδημιολογική επιβάρυνση και αν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, τόνισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, σε όλη την Ευρώπη, όταν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων, είναι λογικές, καθώς οι πληθυσμοί βρίσκονται σε διακοπές και λειτουργούν φυσιολογικά.

​​​​​​​Θέλω να πω, δεν υπάρχει διασκέδαση με πλήρη τήρηση των μέτρων, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό. Έχουμε κάποια περιοριστικά μέτρα, για να μην βρεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση. Περισσότερο οικονομική είναι η διάσταση του προβλήματος εκεί, και λιγότερο υγειονομική».

«Τα rapid test δεν αποτελούν εναλλακτική»

Κάθετος και κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ. Εξαδάκτυλος αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την εναλλακτική του rapid test σε κάποιες περιπτώσεις.

«Δεν είναι το ίδιο πράγμα το τεστ με το εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση, είναι τεράστιο λάθος αν κάποιος πει “α, δεν θέλω να κάνω το εμβόλιο, θα κάνω τεστ, είμαι εντάξει”. Δεν είναι εντάξει, σε καμία περίπτωση. Συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα και αν μου επιτρέπετε δεν θα έπρεπε να τίθεται ή το ένα ή το άλλο.

​​​​​​​Είναι τελείως διαφορετικού βεληνεκούς μέτρα. Το ένα προσφέρει προστασία, το άλλο απλώς έγκυρη διάγνωση με όλα τα προβλήματα που έχει αυτή. Και το έχουμε δει και πρόσφατα σε δημόσια πρόσωπα. Το πρωί να είναι αρνητικοί και το βράδυ να είναι θετικοί» ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.