Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

1η Έκθεση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία



H 1η Έκθεση ΚΑΛΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου. Στόχος της να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ. 

Στην έκθεση θα συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η υπουργός εργασίας κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι «με την εφαρμογή του νέου νόμου Ν. 4430/2016, κάθε μήνα δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 Φορείς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο».

Τονίζει δε και πως στις καινοτομίες του νόμου συγκαταλέγεται και η θεσμοθέτηση του Συνεταιρισμού Εργαζομένων ως νομικού προσώπου. «Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζόμενους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία».

Στις αρχές του νέου χρόνου, όπως υπογραμμίζει, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. 

Τέλος, σημειώνει ότι οι φορείς ΚΑΛΟ έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Και συμπληρώνει : «Πέραν τούτου, στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού. Τέλος, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας».