Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

ELA



Νέα σημαντική μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Δεν επηρέασε αρνητικά την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών η άρση του waiver (κατ΄εξαίρεση απόδοχη των ελληνκών ομολόγων στις πράξεις κύριας αναχρηματοδοτησης απο την ΕΚΤ) στις 21 Αυγούστου.

 

Αντιθέτως μάλιστα η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με σημαντική μείωση του ELA κατά 3,2 δισ. ευρώ.



Κόβουν τα «δεσμά» με τον ELA οι τράπεζες

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο ELA είχε ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ για να μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2014 και να εκτοξευτεί και πάλι προς των επίπεδα των 100 δισ. ευρώ μετά τη «διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου του 2015.



Νέα μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατα 1 δισ.

Νέα μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) κατά 1 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώνοντας το νέο όριο στα 24,8 δισ. ευρώ.



Μείωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 1 δισ. ευρώ

Μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 32,6 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017.



TτΕ: Μειώνεται κατά ακόμη 300 εκατ. ευρώ το πλαφόν του ELA

Mειώνεται κατά 300 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.



Πώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ

Πολυπαραγοντική ήταν η μείωση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 5 δισ. ευρώ και δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την άνοδο των καταθέσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.