Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Όλοι οι αριθμοί των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων



Ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου -με το κέρλινγκ- το αγωνιστικό πρόγραμμα των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με την τελετή έναρξης να είναι προγραμματισμένη για σήμερα (4/2), δύο ημέρες αργότερα, και την διοργάνωση να ολοκληρώνεται στις 20/2. Στη συνέχεια, η κινεζική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει επίσης τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες (4-13/3).
Το Πεκίνο γράφει ιστορία, γιατί γίνεται η πρώτη πόλη που θα έχει διοργανώσει τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 είναι η πρώτη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε προγραμματισμένες ημερομηνίες από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, αλλά θα γίνει μέσα σε συνθήκες «φούσκας», φυσικά χωρίς την παρουσία ξένων θεατών και με περιορισμένο τον αριθμό των ντόπιων, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία, αριθμοί, χαρακτηριστικά των Αγώνων του Πεκίνου:

2/2- Ξεκίνησε το αγωνιστικό πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνών στο Πεκίνο, με την επίσημη τελετή έναρξης να πραγματοποιείται δύο ημέρες αργότερα.
24οι- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, με τη διοργάνωση να έχει πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας.
1η- παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε προγραμματισμένες ημερομηνίες, από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19.
5- οι αθλητές και αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα: Οι Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου και Νεφέλη Τίτα θα αγωνιστούν στους Δρόμους Αντοχής, ενώ οι Ιωάννης Αντωνίου και Μαρία Ελένη Τσιόβολου στο Αλπικό Σκι.
100%- με τεχνητό χιόνι θα γίνουν οι Αγώνες.
185 εκατομμύρια λίτρα- θα χρειαστούν σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση το 2019
- τα κανόνια χιονιού τροφοδοτούνται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, το νερό θα επιστρέψει στο έδαφος μετά το λιώσιμο.
- χωρίς ξένους θεατές, στοχευμένη η διάθεση εισιτηρίων στους ντόπιους.
1η - πόλη το Πεκίνο που φιλοξενεί τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
1η- φορά οι Αγώνες στην Κίνα και 4η στην Ασία μετά τις ιαπωνικές πόλεις Σαπόρο (1972) και Ναγκάνο (1998), καθώς και την Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το 2018.
9- οι χώρες στον κόσμο που θα έχουν φιλοξενήσει πλέον τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα.
2.871-οι αθλητές/τριες που θα συμμετάσχουν, 1.581 άνδρες και 1.290 γυναίκες, η πιο ισορροπημένη «έκδοση» των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ως προς το φύλο μέχρι σήμερα.
109- τα αγωνίσματα μεταλλίων στο Πεκίνο σε 15 αθλήματα, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα 7 είναι αθλήματα χιονιού (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Δρόμων Αντοχής, Ελεύθερο Σκι, Βόρειο Σύνθετο, Άλμα με σκι, Χιονοσανίδα), τα 5 είναι αθλήματα πάγου (Πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Πατινάζ ταχύτητας, Καλλιτεχνικό πατινάζ, Χόκεϊ επί πάγου, Κέρλινγκ) και τα 3 είναι αθλήματα ολίσθησης (Μπόμπσλεϊ, Λουτζ, Σκέλετον).
19- οι αγωνιστικές ημέρες
13- οι εγκαταστάσεις διεξαγωγής των Αγώνων, με 7 εξ αυτών να βρίσκονται στο Πεκίνο και το Εθνικό Στάδιο, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «Φωλιά του Πουλιού», να φιλοξενεί τις τελετές έναρξης και λήξης. Οι υπόλοιπες 6 εγκαταστάσεις βρίσκονται μεταξύ Γιανκίνγκ και Ζανγκτζιάκου, όλες απέχουν μεταξύ τους 200 χιλιόμετρα.
20.000- οι εθελοντές που θα επιστρέψουν στην κανονική ζωή έξω από τη «φούσκα» μετά από καραντίνα, συνολικά έγιναν πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις.
880 εκατ. δολάρια- η συνεισφορά της ΔΟΕ στην επιτυχία των Αγώνων.
- στη «φούσκα» περιλαμβάνονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα Χωριά, τα 72 ξενοδοχεία όπου θα αποβιβαστούν οι συμμετέχοντες, τα κέντρα Τύπου και μέρος του αεροδρόμιου του Πεκίνου.
18/10/21- άναψε η Ολυμπιακή φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία, στις 20/10 έφτασε στην Κίνα.
1.200- οι λαμπαδηδρόμοι στη μικρότερη λαμπαδηδρομία, διάρκειας τριών ημερών, το διάστημα 2-4/2.
39- τα μετάλλια της Νορβηγίας (14 χρυσά), πρώτη το 2018.
15- τα μετάλλια της Νορβηγίδας αθλήτριας του σκι δρόμων αντοχής, Μάριτ Μπιόργκεν, η οποία είναι η πιο επιτυχημένη αθλήτρια στην Ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, μετά από δύο χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα το 2018.
132- η Νορβηγία κατέχει το ρεκόρ χρυσών μεταλλίων σε Χεμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών, μπροστά από τα 105 των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ίδιο ισχύει και για τα συνολικά μετάλλια, 368 έναντι 305.
2- οι αθλήτριες από τους Θερινούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο που θα είναι παρούσες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022: η Βρετανίδα σπρίντερ, Μοντέλ Ντάγκλας, που θα μετάσχει στο διθέσιο μπόμπσλεϊ, και η Βραζιλιάνα αθλήτρια της ποδηλασίας και του σκι δρόμων αντοχής, Ζακλίν Μουράο, η οποία θα αγωνιστεί συνολικά για όγδοη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. έχει μετάσχει μέχρι σήμερα σε τέσσερις διοργανώσεις Χειμερινών και τρεις διοργανώσεις Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων).
12- ημέρες μεταξύ του τέλους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και της έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στις 4 Μαρτίου, που θα διεξαχθούν με 78 αγωνίσματα και περίπου 600 αθλητές.
91- οι χώρες που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Αϊτής (για πρώτη τους φορά).
- οι Ρώσοι θα αγωνιστούν ως ROC (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή).
- το λογότυπο σχεδιάστηκε από τον Λιν Κουνζέν και αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων της κινεζικής κουλτούρας.
- η μασκότ είναι ένα Πάντα, που ονομάζεται "Bing Dwen Dwen", και συμβολίζει την αντοχή και τη δύναμη της θέλησης των αθλητών. Είναι καλυμμένο με ένα κέλυφος πάγου, ενώ η καρδιά στην αριστερή παλάμη του συμβολίζει τη φιλοξενία της Κίνας.
- περισσότεροι από 346 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν συμμετάσχει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με χειμερινά σπορ από το 2015 που το Πεκίνο εξασφάλισε τους Αγώνες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Από τα 346 εκατομμύρια άτομα, τα 143 εκατομμύρια ζουν στην ανατολική Κίνα, τα 51 εκατομμύρια στα βορειοανατολικά, τα 84 εκατομμύρια στα δυτικά και τα 68 εκατομμύρια στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
- τα χειμερινά αθλήματα φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή στους νέους, με 82 εκατομμύρια ασκούμενους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών, που αντιστοιχεί στο 37,27% του συνολικού πληθυσμού.
93%- των 346 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν κάνει μόνοι τους χειμερινά σπορ και πάνω από το 86% το έχουν κάνει για διασκέδαση ή άσκηση. Σχεδόν το 40% έχει κάνει χειμερινά σπορ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ περίπου το 11% τα έχει κάνει περισσότερες από τρεις φορές κάθε χρόνο
254- εκατομμύρια ταξίδια  που σχετίζονται με χειμερινά σπορ πραγματοποίησαν οι Κινέζοι πέρυσι.
2.897- τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Κίνα που είχαν συμπεριλάβει την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εκπαίδευση, καθώς και τα χειμερινά αθλήματα στο πρόγραμμα σπουδών τους μέχρι το τέλος του 2021.
- οι Κινέζοι αθλητές και το προσωπικό μέσα στη «φούσκα» (εθελοντές, οδηγοί, μάγειρες...) θα φύγουν μετά τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες (4 έως 13 Μαρτίου), ύστερα από μια περίοδο καραντίνας.
- το Πεκίνο έχει δεσμευτεί για Αγώνες με ουδέτερο άνθρακα. Επίσης, από το 2014 το Πεκίνο και η Ζανγκτζιάκου έχουν φυτέψει 47.333 και 33.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων και εκτάσεων πρασίνου, αντίστοιχα.
- θα είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου όλες οι εγκαταστάσεις θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ηλιακή και αιολική ως πρωτογενείς πηγές ενέργειας.
- ο στόλος του Πεκίνου 2022 περιλαμβάνει 816 οχήματα με υδρογόνο, 370 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, 478 οχήματα με φυσικό αέριο, 1.807 υβριδικά οχήματα και 619 οχήματα συμβατικής ενέργειας.