Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι θέσεις - προτάσεις της FIFA για μεταγραφές και συμβόλαια



Η FIFA ανακοίνωσε απόψε τις προτάσεις της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αναφορικά με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και τις μεταγραφικές περιόδους.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία γνωστοποίησε ότι πρόταση της ομάδας εργασίας είναι να ισχύσουν και μετά την 30ή Ιουνίου τα συμβόλαια που έληγαν, σε πρωταθλήματα που λόγω της πανδημίας δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι θα τροποποιηθεί η μεταγραφική περίοδος, λόγω των καθυστερήσεων που θα υπάρξουν στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.

Επιγραμματικά, οι θέσεις - προτάσεις της ομάδας εργασίας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Με την τρέχουσα αναστολή των αγώνων στις περισσότερες χώρες, είναι προφανές ότι η τρέχουσα σεζόν δεν θα ολοκληρωθεί τις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Ως εκ τούτου, προτείνεται να παραταθούν τα συμβόλαια μέχρις ότου η περίοδος λήξει σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την αρχική πρόθεση των πλευρών κατά την υπογραφή του συμβολαίου και θα πρέπει επίσης να διατηρεί την αθλητική ακεραιότητα και σταθερότητα.

Μια παρόμοια αρχή ισχύει και για τα συμβόλαια που πρέπει να ξεκινήσουν από την έναρξη της νέας περιόδου, δηλαδή η έναρξη ισχύος τους καθυστερεί έως ότου ξεκινήσει η επόμενη σεζόν.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 

Η FIFA ενθαρρύνει τους συλλόγους και τους παίκτες να συνεργαστούν για να βρουν συμφωνίες και λύσεις κατά την περίοδο που αναστέλλεται το ποδόσφαιρο.

Αν οι πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν και οι υποθέσεις οδηγούνται στη FIFA, οι παράγοντες που θα εξεταστούν θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αν υπήρξε πραγματική προσπάθεια του συλλόγου να καταλήξει σε συμφωνία με τους παίκτες.
  • Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του συλλόγου.
  • Την αναλογικότητα οποιασδήποτε προσαρμογής στα συμβόλαια των παικτών.
  • Τα καθαρά χρήματα των παικτών μετά από οποιαδήποτε προσαρμογή των συμβολαίων
  • Το αν οι παίκτες έχουν αντιμετωπιστεί ισόνομα ή όχι.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ

Η FIFA θα είναι ευέλικτη και θα επιτρέψει τη μετακίνηση των μεταγραφικών περιόδων, ώστε να συμπέσουν μεταξύ του τέλους της παλαιάς περιόδου και της έναρξης της νέας σεζόν.

Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα συνολικό επίπεδο συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας της κανονικότητας, της ακεραιότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των αγώνων, ώστε οποιεσδήποτε διοργανώσεις να μην σταματήσουν άδικα και να μη διαταραχθεί ο ανταγωνισμός.