Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μαρτίνς: Ξέρω τι σημαίνει ντέρμπι


Ο Πέδρο Μαρτίνς επιβεβαιώσε ότι ο Νάτχο είναι πιο καλή κατάσταση και ότι έχει την διάθεση να τον περιμένει, μίλησε για τα πλάνα 11άδας και φυσικά για την σημασία της κατάκτησης της νίκης στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Μαρτίνς είπε στη NOVA:

Για το αν θεωρεί πως η νίκη με τα πολλά γκολ επί της Ντουντελάτζ βοηθά στο ψυχολογικά την ομάδα του: Φυσικά και βοηθάνε οι νίκες στην αυτοπεποίθηση της ομάδας. Ιδιαίτερα σε αυτήν την ομάδα που οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και πάντα περιμένουν να κάνει καλά παιχνίδια και να παίρνει καλά αποτελέσματα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτό το ματς, όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ήταν ένα καλό παιχνίδι από την πλευρά μας. Δημιουργήσαμε κινδύνους, είχαμε ποιότητα στο παιχνίδι μας. Όταν αναλύσαμε το παιχνίδι είδαμε ότι είχαμε πολύ καλούς αριθμούς και στοιχεία σε όλους τους τομείς της τακτικής μας. Έτσι ήρθαν τα πολλά γκολ και οι πολλές ευκαιρίες, στο πρώτο ημίχρονο κυρίως.

Το δεύτερο ήταν τελείως διαφορετικό. Είχαμε τον τραυματισμό και ένα δύσκολο παιχνίδι που ακολουθούσε και έτσι έπρεπε απλά να ελέγξουμε τα επόμενα 45 λεπτά. Για αυτό και η διαφορά ανάμεσα στα δύο ημίχρονα. Σκεφτόμαστε ήδη τον επόμενο αντίπαλο και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί προερχόμαστε από πέντε συνεχόμενες νίκες και αυτό βοηθάει την αυτοπεποίθηση όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αντίπαλο. Τα πράγματα τώρα θα είναι τελείως διαφορετικά. Ένας αντίπαλος με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, ένα παιχνίδι με τελείως διαφορετικό ύφος. Θα αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο που απαιτεί όλη την συγκέντρωσή μας. Θα πρέπει να είμαστε ομαδικά και ατομικά απόλυτα συγκεντρωμένοι γιατί είναι ένα παιχνίδι όπου ναι μεν είναι μέσα στην έδρα μας και είναι θετικό για εμάς, όμως απαιτεί όλη την προσοχή και την σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρότητα για τις δυσκολίες  που θα μας δημιουργήσει.

Για την λύση που προέκυψε στο σκοράρισμα και αυτό που διόρθωσε για να έρθουν τα πολλά γκολ: Με πολλή δουλειά. Αυτό είναι το μυστικό, δουλέψαμε πάρα πολύ και συνεχίσαμε να δουλεύουμε σε όλα τα στοιχεία που αποτελούν το παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Όπως η οργάνωση της άμυνας, της επίθεσης, οι μεταβιβάσεις, οι πάσες, η καλή κατοχή της μπάλας, η κυκλοφορία. Όλα αυτά είναι στοιχεία που τα δουλεύουμε πολύ καιρό. Φυσικά εστιάσαμε περισσότερο στα τελειώματα των φάσεων γιατί όπως γνωρίζετε είχαμε δείξει την ποιότητά μας να δημιουργούμε ευκαιρίες και αυτό που μας έλειπε ήταν το καλό τελείωμα των φάσεων. Δουλέψαμε πολύ σε αυτόν τον τομέα και όλα αυτά μαζί έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η ομάδα ήταν πολύ αποτελεσματική, με πολύ καλά στατιστικά κόντρα στην Ντουντελάτζ, αν σκεφτείτε ότι στις πρώτες τέσσερις φάσεις βάλαμε δύο γκολ. 50 % επιτυχία στα πρώτα δύο γκολ. Ήταν όλοι συγκεντρωμένοι στον ρόλο που είχαν να κάνουν.  Συνεχίσαμε να δουλεύουμε στο τακτικό κομμάτι και το πετύχαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτό το παιχνίδι. Έχουμε ένα καλό σερί αποτελεσμάτων. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια έχουμε βάλει 11 γκολ και ήδη νιώθουμε πως έχει αρχίσει να λύνεται το πρόβλημα της επίθεσης. Πραγματικά όλα αυτά έχουν έρθει δουλεύοντας πάνω στα στοιχεία που είπαμε.

Για την κατάσταση του Νάτχο: Είναι πολύ καλύτερη η κατάστασή του. Τις τελευταίες 24 ώρες έχει δείξει πολλά σημάδια βελτίωσης. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει αν και είναι λίγο πρώιμο να το πούμε αυτό από τώρα. Σήμερα δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του. Θα περιμένουμε και τη σημερινή προπόνηση να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Πιστεύουμε πως θα τα καταφέρει γιατί είναι ένας παίκτης τον οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τα στοιχεία που διαθέτει. Ακόμα δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. Θα ξέρουμε μετά την προπόνηση.
 
Για την συνύπαρξη Νάτχο-Φορτούνη στην ενδεκάδα: Είμαι πραγματικά πάρα πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας μας γενικότερα αλλά και από τις καινούργιες συνεργασίες που βλέπουμε. Είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της ομάδας μας πως είμαστε η ομάδα με την καλύτερη κατοχή στο πρωτάθλημα. Τα στοιχεία της κατοχής που δημιουργεί η ομάδα μας είναι πολύ θετικά και αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής δουλειάς και της ποιότητας των ποδοσφαιριστών και της συνεργασίας τους. Έχουμε δείξει πως έχουμε καλή κατοχή, δημιουργούμε ευκαιρίες, παίζουμε ποδόσφαιρο και αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς και καλής συνεργασίας. Η συνεργασία Νάτχο - Φορτούνη είναι καινούργια σχετικά, βλέπουμε όμως πως ταιριάζουν. Έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, ο Νάτχο είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος ποδοσφαιριστής και σταθερός στην κατοχή και στη δημιουργία παιχνιδιού, στις πάσες και στην οργάνωση και μας έχει βοηθήσει με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο Φορτούνης από την πλευρά του είναι τελείως διαφορετικός σε στυλ παίκτης. Μας βοηθάει πάρα πολύ με την εξαιρετικά καλή φυσική κατάστασή του, με τα τρεξίματά του, με την ταχύτητα που έχει στο παιχνίδι του, αλλά και με την ποιότητα που διαθέτει σαν παίκτης. Η συνεργασία αυτή έχει αποδειχθεί πολύ καλή. Όπως και άλλες βέβαια. Έχουμε δείξει πως οι παίκτες αυτοί έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται και σε άλλες θέσεις. Έχουμε χρησιμοποιήσει τον Νάτχο πιο μπροστά σαν κεντρικό επιθετικό, τον Φορτούνη στα άκρα και έχουμε δει πως είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε πολλές θέσεις. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να τους ξαναδούμε.

Για το αν έχει κατασταλάξει στις επιλογές του στην ενδεκάδα για το ματς με τον Παναθηναϊκό: Έξυπνη ερώτηση και την θέσατε ωραία. Θα σας απαντήσω. Όχι ακριβώς αυτό που θέλετε να ακούσετε, αλλά θα απαντήσω. Ο τραυματισμός του Νάτχο είναι απ' αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να εκτιμηθεί. Δεν είναι κάτι που μπορεί να του απαγορέψει να βρίσκεται στην αποστολή όμως σίγουρα θα χρειαστεί να δούμε την βελτίωση που έχει παρουσιάσει ή αν δεν μπορεί να είναι διαθέσιμος. Θα παρθεί την τελευταία στιγμή η απόφαση για το αν θα τον υπολογίζουμε ή όχι, θα ρωτήσουμε και τον ίδιο. Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία και λεπτομέρειες στον αντίπαλο προπονητή μέσα απ' αυτή τη συζήτηση. Ο Νάτχο είναι καλά. Δεν ξέρουμε αν θα τον έχουμε από την αρχή. Στο τελευταίο μας παιχνίδι γνωρίζαμε πως μπορούμε να τον έχουμε από την αρχή. Είναι όμως ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει είτε μπει ως βασικός, είτε έρθει από τον πάγκο. Και τα δύο μπορούν να συμβούν και στα δύο θα μας είναι πολύ χρήσιμος.

Για την εικόνα που έχει για τον Παναθηναϊκό: Σε αντίθεση με όσα περίμενε ο κόσμος στην αρχή της σεζόν λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε, είναι η έκπληξη του πρωταθλήματος. Η θετική έκπληξη. Είναι μία ομάδα που κανένας δεν περίμενε πως θα κάνει αυτά τα αποτελέσματα και αυτή την πορεία, όλοι περιμέναμε πως θα ήταν η χειρότερη χρονιά του φέτος. Αντίθετα έχει νίκες, έχει κάνει καλά παιχνίδια, έχει δείξει ποιότητα. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Είναι μία ομάδα που αποτελείται από πολλούς νέους ποδοσφαιριστές από τη μέση και μπροστά και με πολλούς έμπειρους παίκτες στην άμυνα. Είναι ένας συνδυασμός που αποτελεί ένα σύνολο μιας ποιοτικής ομάδας. Οι επιθετικοί παίκτες είναι νέοι, είναι δραστήριοι και δίνουν όλοι την ενέργεια σε όλο το παιχνίδι. Οι αμυντικοί με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν την ομάδα, να της δώσουν μια σταθερότητα. Έχει επίσης έναν πολύ έμπειρο προπονητή, ο οποίος είναι συνηθισμένος να δουλεύει με νέους παίκτες.

Ξέρει να διαχειρίζεται τους νέους  και τους μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Μία ομάδα που μπορεί παραδοσιακά να δημιουργεί προβλήματα. Ξέρουμε όλοι πως το παιχνίδι αυτό δεν είναι μόνο όσα συμβούν μέσα στα 90 λεπτά, αλλά το τι σημαίνει για αυτές τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον Ολυμπιακό, έχουμε δει διάφορα αποτελέσματα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Γνωρίζουμε πως μέσα στην έδρα μας ότι είμαστε καλύτεροι και έχουμε καλά αποτελέσματα. Όμως κόντρα στον Παναθηναϊκό έχουμε και ισοπαλίες και ήττες. Όλα αυτά σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί σ' ένα παιχνίδι που δεν θα έχει καμία ευκολία και που θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας εάν θέλουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός έχει όλα τα προσόντα για να κάνει ένα επικίνδυνο παιχνίδι εναντίον μας. Το απέδειξε απέναντι στην ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ απέναντι σε άλλες ομάδες που έχει κερδίσει. Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι. Είναι ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια της χρονιάς. Έχοντας 'όπλο' την έδρα μας και την αυτοπεποίθησή που έχουμε από τα πρόσφατα αποτελέσματα, αλλά και το κίνητρο που προκύπτει σε αυτά τα παιχνίδια. Ο προπονητής δεν πρέπει να παρέμβει καθόλου για να δώσει κίνητρο, υπάρχει από μόνο του και στις δύο ομάδες. Με αυτά τα 'όπλα' θα προσπαθήσουμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Για το πως προσεγγίζει το ντέρμπι αιωνίων: Το ντέρμπι αφορά περισσότερο στους φιλάθλους των ομάδων. Μπορεί αυτό να επηρεάζει τις ομάδες και τους παίκτες, όμως ένας προπονητής πρέπει να μείνει έξω απ' όλο αυτό και πρέπει να το δει με πιο ψυχρό και ρεαλιστικό τρόπο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στην προετοιμασία αυτού του παιχνιδιού, όπως κάνουμε πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, την ίδια διαδικασία. Δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα αλλάξει η στρατηγική του παιχνιδιού γιατί πρόκειται για τελείως διαφορετικό αντίπαλο. Θα μελετήσουμε τον αντίπαλο και θα δημιουργήσουμε το παιχνίδι που θέλουμε. Θα δείτε έναν Ολυμπιακό έτσι όπως τον βλέπετε από την αρχή της σεζόν. Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια προσέγγιση. Βλέπουμε πως σε κάθε παιχνίδι μας έχουμε σημάδια βελτίωσης, έχουμε καινούργια στοιχεία στην ομάδα μας. Ένας προπονητής δεν πρέπει να επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα. Για έναν προπονητή είναι τρεις βαθμοί. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για να τους κατακτήσουμε. Έχω ζήσει πολλά ντέρμπι και ως ποδοσφαιριστής στην Σπόρτινγκ. Έχω παίξει με την Μπενφίκα με την Πόρτο και έχω γνώση τι σημαίνει ένα ντέρμπι και μια καυτή ατμόσφαιρα. Και σαν παίκτης είχα τον τρόπο να τ' αντιμετωπίζω με 'ψυχρό' τρόπο.  Στο μόνο που συγκεντρώνομαι είναι στην προετοιμασία της ομάδας.

Για τον κόσμο που θα βρίσκεται στο Καραϊσκάκη: "Το μήνυμα είναι ίδιο, δεν αλλάζει. Οι φίλαθλοί μας είναι από την αρχή δίπλα μας. Ίσως αύριο να είναι πολλαπλάσια η στήριξη από την πλευρά τους γιατί γνωρίζουν την σημασία που έχει για εκείνους αυτό το παιχνίδι. Είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς γι' αυτούς. Αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι πως θα δουν έναν Ολυμπιακό έτσι όπως παίζει από την αρχή της χρονιάς για εκείνους. Να παίζει γι' αυτούς, να τα δώσει όλα, να δείξει την ποιότητά του. Ο καθένας από τους παίκτες μας θα έχει συνείδηση του τι προσπαθεί να κάνει μέσα στο παιχνίδι. Θέλουμε ένα καλό αποτέλεσμα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και τη νίκη. Από εκείνους αυτό που θέλουμε είναι να μας στηρίξουν όπως κάνουν από την αρχή της χρονιάς".