Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό: Νέος προπονητής, συμβόλαια και μεταγραφές



Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε δεύτερη συνεχή σεζόν δίχως τίτλο και αυτό από μόνο του σημαίνει πως έρχεται η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις στην ομάδα. Η επόμενη μέρα της απώλειας του πρωταθλήματος περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που θα ξεκαθαρίσουν αρκετά σύντομα. 

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν δύσκολο να παραμείνει στον πάγκο του Ολυμπιακού ακόμη και αν χθες η ομάδα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Μετά την απώλεια του τίτλου η αποχώρησή του θεωρείται δεδομένη και αυτό αναμένεται να επικυρωθεί άμεσα, σε μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΚΑΕ, με τις δύο πλευρές να χωρίζουν φιλικά. Στην ηγεσία της ομάδας υπάρχει αναγνώριση για την προσφορά του σε αυτή την τετραετία, αλλά θεωρείται πως υπήρξε φθορά και πως ο κύκλος του έκλεισε. Εκτός σοβαρότατου απροόπτου ο αντικαταστάτης θα είναι ξένος. Όχι πάντως ο Τρινκιέρι, δύσκολα ο Πλάθα, «παίζει» του Περάσοβιτς… Ίσως να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό. 

Κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που θέλει να μειώνεται δραστικά το μπάτζετ του Ολυμπιακού, δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα. Μάλιστα κάποιες πηγές αναφέρουν πως ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος όχι απλώς παραμένουν στο τιμόνι της ΚΑΕ, αλλά είναι έτοιμοι να συνάψουν και εμπορικές συμφωνίες που θα ενισχύσουν το μπάτζετ. Πάντως ζήτημα αποχώρησής τους, όπως είχε γραφτεί στο πρόσφατο παρελθόν, δεν προκύπτει από πουθενά. 

Τρία είναι τα συμβόλαια που «καίνε» τον Ολυμπιακό. Κατά σειρά αξιολόγησης Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο πρώτος θέλει να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως το κασέ του θα μειωθεί (από το 1,5 εκατ. που είναι τώρα) και ο ρόλος του δεν θα είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια βαδίζοντας πλέον στα 36. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσει στην ομάδα. Οι δύο «Παπ», από την άλλη, θεωρούνται απαραίτητοι, αλλά για να ανανεώσουν θα πρέπει να πληρωθούν καλά. Το συμβόλαιο που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι ο Μάντζαρης (με 800+ χιλιάδες ευρώ το χρόνο) δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα. Ειδικά ο Παπανικολάου είχε σχετικά μικρό για την προσφορά του συμβόλαιο και πρέπει να αποζημιωθεί, ενώ και ο Παπαπέτρου ελπίζει σε μια μικρή αύξηση και πιο ενεργό ρόλο στην ομάδα. 

Ο Γιώργος Πρίντεζης, που σε μια εβδομάδα παντρεύεται, φυσικά δεν το κουνά από τον Ολυμπιακό. Ομοίως και ο Βαγγέλης Μάντζαρης που επίσης έχει συμβόλαιο (αν και υπάρχει φήμη πως μπορεί να του προταθεί μείωση), ενώ στην ομάδα θα συνεχίσει και ο Δημήτρης Αγραβάνης. Ο Γιώργος Μπόγρης πιθανότατα θα συνεχίσει με ενεργοποίηση του +1 στο συμβόλαιό του, αφού υπάρχει πεποίθηση πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα και εκτιμήθηκε η παρουσία του στην ομάδα στο φινάλε της σεζόν, αν και έπαιζε τραυματίας. Επισφαλής είναι η θέση του Βασίλη Τολιόπουλου, που πήρε ελάχιστες ευκαιρίες. 

Ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στους ξένους. Θεωρείται βέβαιο πως δεν θα συνεχίσουν οι Ρόμπερτς, ΜακΛίν, Μπράουν, Γουίλτζερ και Τόμπσον. Οι τρεις τελευταίοι πρόσφεραν ελάχιστα, ο πρώτος δεν πρόσφερε βάσει του υψηλού συμβολαίου του και με συνέπεια, ενώ ο δεύτερος είχε πρόβλημα στη νοοτροπία και ήταν ασταθής. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο, οι Σπερς έχουν buy out 1,5 εκατ. αν θέλουν να τον πάρουν στο ΝΒΑ και ακόμη δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Εφόσον δεν φύγει για τις ΗΠΑ, λογικά θα συνεχίσει στο λιμάνι. Καλές πιθανότητες παραμονής έχει και ο Γιάνις Στρέλνιεκς, που είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο και υπάρχει πεποίθηση πως δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Όσον αφορά στον Κιμ Τιλί, οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να προσφέρει όσα μπορούσε. Υπάρχει οψιόν για το δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του και θα αποφασίσει για την τύχη του ο νέος προπονητής. 

Προφανώς οι μεταγραφές του Ολυμπιακού θα εξαρτηθούν αρχικά από το νέο προπονητή και εν συνεχεία από το τι θα συμβεί με τις ανανεώσεις των τριών Ελλήνων. Είναι δεδομένο πως θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί σε αθλητικότητα και ατομικό ταλέντο η ομάδα, τομείς που φέτος υστέρησε αρκετά. Φυσικά κάθε καλός Έλληνας παίκτης με προοπτική θα απασχολήσει. Ήδη ακούγεται το όνομα του Σάσα Βεζένκοφ που μπορεί να αγωνιστεί σαν Έλληνας.