Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Europa League: Απόψε ο μεγάλος τελικός. Λίβερπουλ εναντίον Σεβίλης



Χιλιάδες φίλοι της Λίβερπουλ έχουν φτάσει ήδη στην Βασιλεία για τον μεγάλο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ! Στην ελβετική πόλη οι Άγγλοι έχουν δημιουργήσει γιορτινό κλίμα... κοκκινίζοντας τους δρόμους! Φυσικά, καταναλώνουν ήδη πολλή μπίρα, ενώ στους δρόμους υπάρχουν και δημοσιογράφοι από το Νησί.

Ο Ουνάι Έμερι για τρίτη σερί χρονιά οδήγησε την Σεβίλλη στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ με στόχο να σηκώσει ισάριθμη σεζόν την συγκεκριμένη κούπα και ο τεχνικός των Ανδαλουσιανών υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του μεγάλου τελικού ότι οι παίκτες του θα πρέπει να είναι τέλειοι κόντρα στην Λίβερπουλ. «Για να γράψεις ιστορία πρέπει να ζεις στο σήμερα»,ανέφερε, ακόμα, ο προπονητής των Ανδαλουσιάνων...

«Για να νικήσουμε τη Λίβερπουλ, πρέπει να είμαστε τέλειοι. Όταν η Σεβίλλη είναι συγκεντρωμένη, δεν αποτυγχάνει», είπε ο Ουνάι Έμερι, ο οποίος φαίνεται να ξέρει το μυστικό της επιτυχίας.

Tο τρόπαιο του Europa League διεκδικούν απόψε, 21:45, ΕΡΤ1,  η Λίβερπουλ και η Σεβίλη.

Η ομάδα της Ανδαλουσίας έχει κατακτήσει τέσσερις φορές την συγκεκριμένη διοργάνωση και σε ισάριθμες παρουσίες σε τελικούς, κάτι που ο προπονητής της ομάδας της Ανδαλουσίας δεν θέλει να το σκέφτονται οι παίκτες του. «Για να γράψεις ιστορία πρέπει να ζεις στο σήμερα», ανέφερε ο Ουνάι Έμερι και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολλές απαιτήσεις από τους εαυτούς μας. Θέλουμε να ωριμάσουμε, να απολαύσουμε το ποδόσφαιρο και να βελτιωθούμε ως επαγγελματίες». Ο τεχνικός της Σεβίλλης προφανώς δεν θέλει οι παίκτες του να πιστέψουν πως είναι φαβορί.

Από τους παίκτες ισπανικής ομάδας μίλησε ο Κόκε, ο οποίος επισήμανε ότι θα πρέπει η Σεβίλλη να παίξει πολύ καλά ομαδικά. «Η Λίβερπουλ είναι σπουδαία ομάδα και είναι στον τελικό διότι έχουν αποκλείσει σπουδαίους συλλόγους. Η Σεβίλλη είναι ομάδα γνωστή για την άμυνά της. Για να τους σταματήσουμε χρειάζεται ομαδική δουλειά. Ο Αλμπέρτο Μορένο (μπακ της Λίβερπουλ) είναι φίλαθλος της Σεβίλλης... έτσι αύριο θα είναι ένα σπουδαίο ματς. Παίζει πολύ καλά με την Λίβερπουλ», είπε χαρακτηριστικά...

Οι παίκτες της Λίβερπουλ θα κάνουν τα πάντα για να σηκώσουν το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ! Αυτό τόνισε ο Γιούργκεν Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του μεγάλου τελικού στη Βασιλεία! «Θα κάνουμε τα πάντα για το τρόπαιο, το υπόσχομαι», ήταν τα λόγια του προπονητή των «κόκκινων»!

«Φυσικά και γνωρίζουμε την επιθυμία των οπαδών μας. Ξέρουμε πόσο θέλουν να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Η υποστήριξή τους ήταν εντυπωσιακή, εντός κι εκτός έδρας. Ήταν πολύ ωραίο, να τους βλέπεις να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη. Ζουν σε όλο τον κόσμο, κάτι που δείχνει τα πάντα γι’ αυτό τον σύλλογο. Ελπίζω πως θα είμαστε η ομάδα που θα πραγματοποιήσει τα όνειρα των οπαδών μας», είπε αρχικά ο Γερμανός τεχνικός και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε τα πάντα. Τα πάντα. Το υπόσχομαι αυτό. Αλλά πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το πρόβλημα είναι ότι και η Σεβίλλη θα κάνει το ίδιο. Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο»!

Για το… ρεκόρ χαμένων τελικών που έχει, σχολίασε: «Δεν είμαι απογοητευμένος από το ρεκόρ μου. Είναι αυτό που είναι! Δεν ήμουν χαρούμενος μετά τους τελικούς που δεν κερδίσαμε. Έχω πολλά αργυρά μετάλλια, αλλά είναι καλύτερα από το να μην έχω καθόλου».

Να αναφέρουμε ότι ο Γερμανός τεχνικός θέλει σαν… τρελός να κατακτήσει την κούπα και να σπάσει το «ρεκόρ» χαμένων τελικών που έχει. Ο μόνος τελικός που κέρδισε ήταν το 2012 με την Ντόρτμουντ κόντρα στη Μπάγερν, ματς για το οποίο και τοποθετήθηκε!

Η ομάδα που έχει κάνει δική της υπόθεση το Europa League, η Σεβίλη που έχει κατακτήσει τα τελευταία δύο τρόπαια της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης κοντράρεται στο «Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ» της Βασιλείας με μια ομάδα-θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, την πέντε φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ.

Η ιδιαιτερότητα του τελικού τού 2016 είναι η μεγάλη αντίφαση που περιμένει το νικητή και τον ηττημένο τη σεζόν 2016/2017. Οποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο θα παίξει απευθείας στους ομίλους του Champions League, όμως για την αντίπαλό της ισχύει το αντίθετο. Για τη Λίβερπουλ η κατάκτηση είναι μονόδρομος, αφού αν ηττηθεί δεν θα παίξει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Η Σεβίλη σε περίπτωση ήττας θα παραμείνει στο Europa League, ως 7η του ισπανικού πρωταθλήματος κάτι που σίγουρα δεν συνιστά επιτυχία, ενώ έχει μπροστά της και τον τελικό του Copa del Rey την Κυριακή με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα. Συνεπώς, τεράστιο βάρος πέφτει στους ώμους του Ουνάι Έμερι που καλείται να διαχειριστεί την ομάδα του για δύο «δίχως αύριο» αγώνες. Δεν μοιάζει να αγχώνεται ιδιαίτερα, αφού στις δηλώσεις του εξήγησε πως «… είναι μερικές δουλειές που… γουστάρεις να υποφέρεις! Μιλάμε για μάχη και προφανώς τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Οταν όμως πρόκειται για ένα τόσο κλειστό ματς όσο ο τελικός, τότε όλα αφορούν τη διασκέδαση μέσα από τον πόνο!» Ο 34χρονος Ισπανός έχει απόψε την ευκαιρία να γράψει ιστορία, ως ο πολυνίκης προπονητής στην Ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League με τρία τρόπαια, όσα και ο Τζοβάνι Τραπανόνι.

Απέναντί του ο Γιούργκεν Κλοπ, ακόμα ένας προπονητής που καλείται να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση της Λίβερπουλ. Δέκα χρόνια χωρίς τίτλο συμπληρώνουν οι «κόκκινοι» γιατί το Λιγκ Καπ που κατέκτησαν ενδιάμεσα (2012) είναι ανάξιο λόγου. Ουσιαστικά μετά το έπος της Κωνσταντινούπολης στον τελικό του Champions League 2005 και το Κύπελλο Αγγλίας έναν χρόνο αργότερα, η Λίβερπουλ ακόμα «ψάχνεται». Ο Κλοπ έχει μπει στις καρδιές των οπαδών της στους μόλις επτά μήνες που βρίσκεται στο «Ανφιλντ», αλλά αυτά αλλάζουν πολύ εύκολα σε περίπτωση αποτυχίας. Και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για τους Μέρσεϊσαϊντερς απόψε στη Βασιλεία, τότε η αποτυχία θα είναι τεράστια. Ο Γερμανός προσπαθεί να μείνει ήρεμος: «Οσο πιο μεγάλη είναι η πίεση, τόσο πιο cool γίνομαι! Ετσι λειτουργεί το παιχνίδι, με αυτοπεποίθηση, με ομαδική δουλειά και ομαδικά όνειρα. Φυσικά φαβορί δεν υπάρχουν σε τέτοιους αγώνες, θα υπάρχει ένταση όμως αν θες να πραγματοποιήσεις το όνειρο, πρέπει να δουλέψεις σκληρά στο γήπεδο. Κανείς δεν εγγυάται τίποτα, όμως τα πάντα είναι πιθανά» ήταν τα λόγια του Κλοπ ενόψει τελικού, που εν πολλοίς αντιπροσωπεύουν και την προπονητική φιλοσοφία του όπως τη γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη Ντόρτμουντ.

Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ – «St. Jakob-Park», Βασιλεία

Ενα πανέμορφο, αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2001 όμως λίγα χρόνια αργότερα υποβλήθηκε σε lifting ως ένα από τα κεντρικά στάδια του EURO 2008 (φιλοξένησε τον ημιτελικό Γερμανία-Τουρκία 3-2).
Στο εσωτερικό του υπάρχουν 32 καταστήματα καθώς είναι χώρος που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Διεξάγονται συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις όταν δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα.
Είναι έδρα της Βασιλείας και χτίστηκε εκεί που βρισκόταν το παλιό Ζανκτ Γιάκομπ. Εχει χωρητικότητα 38.512 θεατών, πήρε το όνομά του από το χωριό St. Jakob an der Birs, κι οι οπαδοί της Βασιλείας το αποκαλούν «Γιόγκελι», υποκοριστικό του «Γιάκομπ».

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ – Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)

Ο πρώτος Σουηδός που θα διευθύνει τελικό Europa League είναι ο Γιόνας Ερικσον. Ο 42χρονος διεθνής από το 2002 ορίστηκε από την UEFA να σφυρίξει στο ματς.
Η διαιτητική ομάδα του τελικού:
Διαιτητής: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)
Βοηθοί: Μαρίας Κλασένιους και Ντάνιελ Βάρμαρκ (Σουηδία)
Επιπρόσθετοι: Στέφαν Γιοχάνεσον και Μάρκους Στρέμπεργκσον (Σουηδία)
Τέταρτος: Σβάιν Μουν (Νορβηγία)
Αναπληρωματικός: Μεχμέτ Κούλουμ (Σουηδία)