Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Euroleague: Απόδραση με σούπερ νίκη από τη Βιτόρια για Ολυμπιακό



Με πολύ μεγάλη νίκη έφυγε από τη Βιτόρια της Ισπανίας ο Ολυμπιακός, που επικράτησε της Μπασκόνια με 95-90 ύστερα από σούπερ επιθετικό παιχνίδι και σημείωσε την τρίτη νίκη σε τέσσερις αγώνες και πρώτη φετινή εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά, με πεντάδα ελληνική κατά τα 4/5 της (πέμπτος ήταν ο Μπιρτς) και με τον Σπανούλη να μοιράζει αφειδώς τις ασίστ κράτησε προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης περιόδου, με εκτελεστές Παπανικολάου και Μάντζαρη.

 

Ο «Παπ» έδωσε για τελευταία φορά το προβάδισμα, αλλά με τον Λάρκιν να αποτελεί πρόβλημα για την άμυνα των φιλοξενούμενων, η Μπακόνια προηγήθηκε 17-14 με τρίποντο του Αμερικανού πλέι μέικερ και έκλεισε το δεκάλεπτο μπροστά με 27-22.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στην περιφέρεια, ενώ τα ντράιβ των Μπλάζιτς, Χάνγκα δημιουργούσαν επιπρόσθετο πονοκέφαλο. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε εκ νέου με τον Μιλουτίνοφ (27-27), αλλά με τον Τιγί να προστίθεται στους σκόρερ των Βάσκων το σκορ έγινε 40-31.

Οι φιλοξενούμενοι δεν πτοήθηκαν πάντως και βελτιώνοντας το παιχνίδι τους πλησίασαν στο 50-47 με τρίποντο του Σπανούλη, για να λήξει το ημίχρονο 52-47. Οι ομάδες εξακολουθούσαν να βλέπουν το καλάθι σαν... βαρέλι και τελικά ο Ολυμπιακός προσπέρασε ύστερα από αρκετή ώρα με τρίποντο του Παπαπέτρου (59-60).

Αυτό ήταν... Η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση των γηπεδούχων κλονίστηκε, την ώρα που εκείνη των «ερυθρόλευκων» εκτοξεύτηκε. Με δύο συνεχή τρίποντα του Μάντζαρη, που μαζί με Γκριν και Σπανούλη ήταν εκπληκτικοί, ο πρωταθλητής Ελλάδας προηγήθηκε 66-62.

Οι παίκτες του Σίτο Αλόνσο πέρασαν για τελευταία φορά με καλάθι του Ακονιόν (80-79), αλλά από εκεί και ύστερα ξεκίνησε το... κοντσέρτο για «πολυβόλα»: με τρίποντα των Λοτζέσκι, Γκριν, Χάκετ η διαφορά πήγε στο +8 (88-80), η Μπασκόνια πλησίασε σε 87-90 ύστερα από τρία αντίπαλα λάθη σε ένα λεπτό, αλλά το νέο τρίποντο και μαζί το φάουλ που πήρε ο Γκριν ήταν η μαχαιριά στην καρδιά.

Ο Σπανούλης έκανε double - double με 15 πόντους και ισάριθμες ασίστ, που τον έφεραν στη δεύτερη θέση των πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Ο Μάντζαρης ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, ο Παπανικολάου είχε άλλους 15 και ο Γκριν πρόσθεσε 13, όλους στην τελευταία περίοδο.