Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Έτσι λυγίσαμε τη Λίβερπουλ»



Το αστέρι λάμπει ξανά και το καυτό Μαρακανά αποδείχθηκε τόπος... μαρτυρίου για τη Λίβερπουλ, αλλά και μεγάλη παγίδα για τους Ναπολιτάνους.

 

Ο Ερυθρός Αστέρας πάγωσε τους Κόκκινους, κοιτάζει με υπερηφάνεια τ΄ αστέρια κι έγραψε ακόμα μια χρυσή σελίδα σε μια τεράστια ιστορία! Αυτή είχε επιτυχίες, πίκρες, δάκρυα και λίγο έλειψε να... χαθεί μια και το 2013 τα χρέη άγγιζαν τα 45 εκατ. ευρώ!

Δυο χρόνια αργότερα έχανε το εισιτήριο για το Champions League λόγω τιμωρίας της UEFA. Η λύση ήρθε από τις... Ακαδημίες, αρκετές εκατομμύρια δολάρια μπήκαν στα ταμεία, η νέα διοίκηση φρόντισε να ενισχύει την ομάδα, οι ευρωπαϊκές νίκες τον ανέβασαν βαθμολογικά και τα σημάδια... έδειχναν τ' αστέρια. Το 2017 έκαναν την κίνηση – ματ με την πρόσληψη του Βλάνταν Μιλόγεβιτς και λίγους μήνες αργότερα οι ερυθρόλευκοι φορούσαν... κοντομάνικα σε ευρωπαϊκό ματς για πρώτη φορά έπειτα το 1992!

Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου ο Αστέρας μάγεψε ξανά και ο Μπεν μιλώντας στο FourFourTwo του gazzetta.gr τολμά να πει: «Αυτή η βραδιά θύμισε σε όλους το 1991»! Τότε ήταν οι Προσινέτσκι, Μιχαϊλοβιτς, Γιούγκοβιτς, Πάντεφ και Σαβίτσεβιτς, τώρα οι Μπεν, Μάριν, Πάβκοβ, Μπόριαν, Σάβιτς!

- Εχουν περάσει λίγες ημέρες από την τεράστια νίκη κόντρα στη Λίβερπουλ. Το έχεις αφήσει ήδη στην άκρη;
Ποτέ... Ποτέ... Δεν ξεχνιέται, δεν μπορώ να ξεχάσω πως κερδίσαμε τη Λίβερπουλ, τη φιναλίστ του Champions League κι ένα από τα φαβορί για το φετινό τρόπαιο. Εχω δει πολλές φορές το ματς, τα γκολ, τους πανηγυρισμούς, αυτή την καυτή ατμόσφαιρα. Πως να ξεχάσεις το καλύτερο βράδυ της ζωής σου.

- Πως κερδίσατε τη Λίβερπουλ;
Δεν μπορώ να θυμηθώ τόσο καλό τον Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο. Σχεδόν άψογοι, βγάλαμε την ποιότητά μας, τρέχαμε ακατάπαυστα. Ο Μιλόγεβιτς μας είπε να αποφύγουμε τα λάθη και δεν κάναμε λάθη. Καλύπταμε τους χώρους, ήμασταν πρώτοι στη μπάλα και είχαμε ουσία. Αν όμως πρέπει να πω έναν λόγο για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, θα πω ''Καρδιά, ψυχή, κόσμος''. Κάναμε κατάθεση ψυχής σε ένα γήπεδο που σε σπρώχνει όσο λίγα στη νίκη!

- Πως είναι να κερδίζεις έναν τόσο μεγάλο αντίπαλο;
Για μένα πρωτόγνωρο, για τους περισσότερους συμπαίκτες μου το ίδιο, αλλά ένας τόσο ιστορικός σύλλογος άξιζε κάτι τέτοιο. Από την τηλεόραση και την αποθέωση σε Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο, τώρα τους είχες απέναντί σου και τους είχε κερδίσει. Πραγματικά δεν μπορώ να το περιγράψω.

- Τελικά τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία...
Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου την ευτυχία την έφερε η καρδιά, το πάθος μας, το κίνητρο να κάνουμε τους φίλους και την ομάδα ξανά υπερήφανους. Σίγουρα τα χρήματα κάνουν μια ομάδα εντυπωσιακή, όπως είναι και η Λίβερπουλ, αλλά στο Μαρακανά η κατάθεση ψυχής έφερε το μεγάλο αποτέλεσμα.

- Φοβήθηκες ότι στο β' μέρος θα υπάρχει αντίδραση της Λίβερπουλ;
Φυσικά, είναι αδύνατο για μια ομάδα να παίζει το ίδιο καλά σε όλη τη διάρκεια. Παίξαμε τέλεια στο α' μέρος, αλλά στην επανάληψη; Η Λίβερπουλ πίεσε, αλλά είχαμε πλάνο. Ο Μιλόγεβιτς μας ζήτησε να βγάλουμε ό,τι δυνάμεις είχαμε. Το κάναμε και το τελευταίο σφύριγμα μας αποζημίωσε.

- Ποιες εικόνες θα κρατήσεις στο μυαλό σου από εκείνη τη βραδιά στο Μαρακανά;
Το Μαρακανά να τρέμει, τους οπαδούς να τραγουδάνε και το... μάτριξ να γράφει το τελικό 2-0.

- Πως είναι ο Μπεν στη νέα του σελίδα;
Ευτυχισμένος! Είμαι πολύ χαρούμενος, αγωνίζομαι σε έναν ιστορικό σύλλογο, έχω κατακτήσει πρωτάθλημα, θέλω να το κάνω και φέτος, ενώ ζω... όνειρο βλέποντας τ' αστέρια. Είναι μοναδικό όταν έχεις αντιμετωπίσει τέτοιους παίκτες. Θέλω να μείνω και να κερδίσω ακόμα περισσότερα.

- Ξέρεις ότι ο Μάριν είναι ο πιο... παραγωγικός Γερμανός στη φετινή διοργάνωση;
Δεν το γνώριζα... Ξέρω πως είναι τρομερός παίκτης και ο απόλυτος ηγέτης. Ένας μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς. Απέδειξε ότι δεν έχει... τελειώσει η καριέρα του, αντίθετα παραμένει μία τεράστια προσωπικότητα. Ένας ποδοσφαιριστής που δείχνει πως ακριβώς πρέπει να παίζεται το ποδόσφαιρο. Τον Μάριν τον ήξερα πριν έρθει στον Ερ. Αστέρα και ξέρω πολύ καλά το τι μπορεί να κάνει. Είναι η φωνή της εμπειρίας σε αυτά τα μεγάλα ραντεβού

- Εκανες μεγάλο ματς, αλλά η Σερβία μιλούσε για τον Παβκόβ! Είναι ηλεκτρολόγος;
Οχι, δεν το ξέρω, θα τον ρωτήσω... Αυτό το παιδί απέδειξε πως πρέπει να παίρνεις τις ευκαιρίες από τα μαλλιά. Δουλεύει πολύ, έχει ουσία, είναι μεγάλο ταλέντο και χάρη σε αυτόν ο Αστέρας έκανε κάτι απίθανο. Γενικότερα έχουμε ένα σύνολο που με κάνει να νιώθω πολύ καλά. Έχουμε μία εξαιρετική ομάδα, έναν πολύ καλό τεχνικό

- Τι ξέρεις για την ομάδα του 1991;
Οι ιστορίες είναι πολλές γι αυτή την ομάδα, η οποία και αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Ξέρω για το τεράστιο ταλέντο, γνωρίζω για τη δύναμη τους, το πείσμα τους, τη δίψα για την επιτυχία. Μπορώ να πω πως δεν συγκρίνεται το ταλέντο με εκείνης της γενιάς, αλλά αν δει κανείς τα δικά μας ματς θα διαπιστώσει το μαχητικό μας πνεύμα, το πείσμα, τη θέληση για διάκριση.