Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Άναψε στο Καλλιμάρμαρο η Φλόγα για το «Λιλεχάμερ 2016»



Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Παναθηναϊκό στάδιο η Αφή της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λιλεχάμερ 2016», που θα γίνουν στη νορβηγική πόλη 12-21 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών ηλικίας 14-18 ετών.

Η Φλόγα άναψε στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, η οποία επικαλέστηκε τον Θεό Απόλλωνα να στείλει τις αχτίνες του ήλιου. Μέσω του κοίλου κατόπτρου η Φλόγα άναψε με φυσικό τρόπο και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος την παρέδωσε στην πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Λιλεχάμερ, Σίρι Χάτλεν για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία επί νορβηγικού εδάφους.

Προηγήθηκε μίνι λαμπαδηδρομία εντός του σταδίου, όταν η Πρωθιέρεια παρέδωσε την Φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον αθλητή χιονοδρομίας Γιώργο Καρακάση, ενώ στη συνέχεια την παρέλαβαν οι αθλήτριες Ρούνα έλερ Τάνγκσταντ, Μαρία Ευαγγελοπούλου και Γκρέις Μπούλεν.

Επίσης, πριν ανάψει η Φλόγα, είχε προηγηθεί χορευτικό από τις Ιέρειες με τίτλο «Κόρες» που εμπνεύστηκε η Χορογράφος των Τελετών της Φλόγας, Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, ενώ τους Εθνικούς και τον Ολυμπιακό Ύμνο απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, μέλη των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών Ελλάδας και Νορβηγίας, ενώ στις εξέδρες του Παναθηναϊκού σταδίου βρέθηκε αρκετός κόσμος, κυρίως μαθητές σχολείων της Αθήνας.

Στον χαιρετισμό του ο κ Κοντονής τόνισε: «Είναι μεγάλη η χαρά κάθε φορά που γίνεται στα στάδιο αυτό η τελετή Αφής και παράδοσης της Φλόγας. Διότι πέρα από το εορταστικό, πανηγυρικό και τελετουργικό μέρος, γίνεται σήμερα μια υπόμνηση, ότι αυτός ο τόπος γέννησες τα πιο υψηλά ιδανικά και τις πιο μεγάλες αξίες. Και μάλιστα τις πιο μεγάλες αξίες του Αθλητισμού, στην υπέρτατη και ωραιότατη μορφή των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μια υπόμνηση προς όλους μας, ότι αυτός ο τόπος, παρά τις δυσκολίες αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το παρόν και ατενίζει με ελπίδες το μέλλον.

Πιστεύουμε όμως ότι είναι και μια μεγάλη χαρά για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, για όλο τον κόσμο, σήμερα που οι κοινωνίες δοκιμάζονται από τον τυφλό ρατσισμό, από τον τυφλό φονταμενταλισμό, από ακρότητες και ιδεολογίες βίας και εξόντωσης. Τα ιδανικό που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο, τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της κοινής προσπάθειας, του εύ αγωνίζεσθαι, σήμερα δίνουν ένα άλλο νόημα για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά, γιατί αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι Αγώνες των Νέων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά απ΄ όλο τον κόσμο, από διαφορετικά έθνη και πατρίδες, με διαφορετικές θρησκείες να ανταμώσουν, να συναγωνιστούν, να συνεργαστούν και να στείλουν το μήνυμα της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης σε όλους.

Αυτά είναι τα ιδανικά και οι αξίες που γέννησε αυτή η γη. Η ελληνική γη. Δίνουμε σήμερα τη Φλόγα, στους Νορβηγούς φίλους και τους ευχόμαστε από καρδιάς, όχι μόνο να πετύχουν, στη διοργάνωση που θα αποτελέσει το κέντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος, αλλά να πετύχουν και στην αξιοποίηση, προς όφελος του λαού της Νορβηγίας και των νέων της χώρας, των αθλητικών εγκαταστάσεων που με μεγάλο κόπο και μεγάλο κόστος συγκρότησαν. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη Νορβηγία και σε όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων».

Ο κ Καπράλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη, επειδή η γέννηση της Ιερής Φλόγας και το ταξίδι της θα στείλουν και πάλι σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών.

Μηνύματα ιδιαίτερα επίκαιρα, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε όσα τραγικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σε πολλά μέρη του κόσμου και που καθιστούν και πάλι επίκαιρες τις Ολυμπιακές αξίες, που όλοι εμείς στην Ολυμπιακή οικογένεια πιστεύουμε ότι είναι η απάντηση στα αδιέξοδα της ανθρωπότητας.

Όπως κάθε φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα θα είναι και πάλι παρούσα στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού, με αθλητές και αθλήτριες που είμαι βέβαιος ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες από τη Νορβηγία. Να είστε βέβαιοι ότι η λάμψη και η θαλπωρή της Φλόγας θα συνοδεύσουν τις ειλικρινείς ευχές όλων των Ελλήνων για καλή επιτυχία στη διοργάνωση που έχετε αναλάβει.

Από την πλευρά της η κ Χάτλεν μετά την παραλαβή της Φλόγας δήλωσε«Η Ολυμπιακή Φλόγα έχει μεγάλη ιστορία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην Ολυμπιακή ιστορία και στην ιστορία του ανθρώπου.

Είναι ένα σύμβολο που έχει χρησιμοποιηθεί για να τιμήσουν τους αρχαίους θεούς. Ένα σύμβολο της Ελπίδας και φυσικά ένα σύμβολο συγκέντρωσης ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς και έθνη. Είναι ένα σύμβολο του Ολυμπιακού κινήματος και πνεύματος μαζί με τους Ολυμπιακούς κύκλους.

Εχουμε το προνόμιο και την τιμή να φιλοξενήσουμε την Ολυμπιακή Φλόδα για τρίτη φορά. Την πρώτη στο Όσλο το 1952 και τη δεύτερη στο Λιλεχάμερ το 1994. Και τις δύο φορές οι λαμπαδηδρόμοι μιλούν για αξιομνημόνευτες στιγμές.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες νέων του Λιλεχάμερ θα συγκεντρώσουν πάνω από 1.100 αθλητές από 70 έθνη (12-21 Φεβρουαρίου 2016). Πριν η Φλόγα ανάψει στο Λιλεχάμερ, θα επισκεφθεί και τις 19 κομητείες της Νορβηγίας».