Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων



«Τρέχω για την Κατερίνη»: Η ποντιακή παρουσία και ο ιερέας που έτρεξε με τα ράσα

Με μεγάλη συμμετοχή και υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε χθες η μεγάλη γιορτή αθλητισμού «Τρέχω για την Κατερίνη» από τον Οργανισμό Αθλητισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης και τον Αθλητικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Πιερίας «Ζευς», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.



«Το κόκκινο ποτάμι»: Ζητούνται βοηθητικοί ηθοποιοί για τα γυρίσματα στο Λαύριο

Γυρίσματα της νέας τηλεοπτικής σειράς Το κόκκινο ποτάμι του Μανούσου Μανουσάκη, που θα κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο στο OPEN, θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου.



Χόρεψαν ποντιακά στο Σινικό Τείχος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - Δείτε ΦΩΤΟ

Με έναν διαφορετικό τρόπο η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μιας και κατάφερε να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου τον πλούτο του ποντιακού ελληνισμού.



Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 100 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων - Δείτε ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Εκατό αναμμένα κόκκινα κεράκια στο πλακόστρωτο της πλατείας Αριστοτέλους, μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη που έδειχνε πλάνα από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. Και γύρω γύρω, δεκάδες νέοι με μαύρες μπλούζες που είχαν χαραγμένο το «G» από το Genocide.



19η Μαΐου 2019: 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων − Ημέρα Μνήμης για τους 353.000 νεκρούς

Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, το ημερολόγιο έγραφε 19 Μαΐου του 1919. Είχε ήδη προετοιμάσει το σχέδιο της εύσχημης εκκαθάρισης και του εκτοπισμού του πληθυσμού του Πόντου με εξοντωτικές πορείες θανάτου. Μία μέθοδος αφανισμού που και παλιότερα είχε χρησιμοποιηθεί, θα εφαρμόζονταν καθολικά.



«Genocide – A true story», φόρος τιμής στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η πολυαναμενόμενη μικρού μήκους ταινία, φόρος τιμής στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, με τίτλο Genocide – A true story έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 29 Μαρτίου  στην κινηματογραφική αίθουσα του παιδικού μουσείου Stepping Stones Museum (303 West Ave, Norwalk, CT 06850, Ηνωμένες Πολιτείες).