Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

βουνο



Περιπέτεια για πέντε γυναίκες και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν σε ορεινή περιοχή στο Παρανέστι Δράμας

Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάστηκε για τον απεγκλωβισμό πέντε γυναικών κι ενός παιδιού από την ορεινή περιοχή Βουνοπλαγιά, στον Δήμο Παρανεστίου Δράμας, όπου είχαν πάει το πρωί της Κυριακής προκειμένου να καθαρίσουν το ξωκλήσι που υπάρχει στην περιοχή.



Η επιβλητική ομορφιά του Χελμού όλες τις εποχές του χρόνου

Είναι η τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου, μετά τον Ταΰγετο και την Κυλλήνη (ή Ζήρεια).

 

Όμως, είναι σίγουρα διάσημο και από τους δημοφιλείς προορισμούς, ειδικά τον χειμώνα, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου. Ο λόγος για τον Χελμό ή Αροάνια Όρη, όπως λεγόταν στην αρχαιότητα.



Το περήφανο κι επιβλητικό βουνό της Στερεάς Ελλάδας

«Βελούχι μου περήφανο, κι Οξιά ζωγραφισμένη, λιώσε τα χιόνια γλήγορα να χορταριάσει ο τόπος» λέει ένα παλιό δημοτικό τραγούδι.

 

Και η αλήθεια είναι πως όποιος έχει επισκεφτεί την Άνοιξη το Βελούχι ή Τυμφρηστό έχει την τύχη να αντικρίσει τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.



Η χιονισμένη Πάρνηθα από ψηλά

Στα λευκά ντύθηκε και η Πάρνηθα, από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες.

 

Και μπορεί η κακοκαιρία να δημιούργησε πολλά προβλήματα, κυρίως στις μετακινήσεις, όμως, το λευκό τοπίο χάρισε και πολλές όμορφες εικόνες.

Στην Πάρνηθα το έστρωσε για τα καλά και αρκετοί ήταν εκείνοι, που έσπευσαν να απολαύσουν το παιγνίδι στα χιόνια.



Κρήτη: Έπεσε το βουνό στην εθνική οδό Χανίων - Κισσάμου!

Η μεγάλη κατολίσθηση έγινε αργά το βράδυ, στην εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου, στο ύψος του Σταλού, όταν ένα κομμάτι του βουνού υποχώρησε και έπεσε στο δρόμο.

Το ένα ρεύμα είναι εντελώς κλειστό, ενώ η διέλευση από το σημείο γίνεται με δυσκολία. Οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς υπάρχει κίνδυνος, νέας κατολίσθησης.



Συμβουλές για αρχάριους ορειβάτες

Αν σας αρέσει πάντα να εμπλουτίζετε τις διακοπές και τις αποδράσεις σας με λίγη πεζοπορία, δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας, ειδικά αν είστε αρχάριοι.
Η πεζοπορία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, που προσφέρει τόσο σωματικά όσο και διανοητικά οφέλη, ενώ ειδικά σε ένα ταξίδι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσετε τον τόπο που επισκέπτεστε απ’ άκρη σ’ άκρη.