Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

τριγλυκερίδια



Χοληστερίνη και τριγλυκερίδια: Ποια είναι τα όρια - Υπολογισμός

Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης για κάθε δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL (5,2 mmol/L) είναι ιδανικό. Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200-239 mg/dL (5,2-6,2 mmol/L) βρίσκεται οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου.



Εγκεφαλικό και γυναίκες με χαμηλή «κακή» χοληστερίνη ή χαμηλά τριγλυκερίδια

Η μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) θεωρείται επιθυμητή, καθώς μειώνεται έτσι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι κάτω από ένα όριο η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα πολύ χαμηλά τριγλυκερίδια.



Υπολογισμός ορίων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων

Η ολική χοληστερίνη του αίματος, επίσης γνωστή ως το επίπεδο της χοληστερόλης ορού, αξιολογείται ανάλογα με τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής ασθένειας που ο κάθε τύπος χοληστερόλης προκαλεί.



Υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια; Πως να τις μειώσετε

Ενδεχομένως πήρατε ορισμένα επιπλέον κιλά και στο τσεκ απ ανακαλύψατε ότι έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα συγκεκριμένα λιπίδια είναι σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό σας αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορούν να πληγώσουν την καρδιά σας.



Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να μειώσετε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να προστατεύει από την καρδιοπάθεια ακόμα και ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσουν, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.



Δέκα συμβουλές-κλειδιά για να ρίξετε τα τριγλυκερίδια

Τριγλυκερίδια ονομάζονται τα λιπίδια που αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα λόγω αυξημένης πρόσληψης θερμίδων, ζάχαρης ή αλκοόλ.