Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

θυροειδής



Παραθυρεοειδείς αδένες: Δείτε σε ποιο σημείο βρίσκονται και με ποιες ασθένειες συνδέονται

Γνωρίζατε πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, παρόλο που ακόμα και ο ένας θα αρκούσε;

Από το όνομα, ίσως νομίζετε ότι ο ρόλος των παραθυρεοειδών αδένων σχετίζεται με εκείνον του θυρεοειδούς. Αλλά δεν είναι έτσι.



Υποθυρεοειδισμός: Τα συμπτώματα και οι αιτίες – Ποια άλλα προβλήματα υγείας προκαλεί

Όταν ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη η οποία ελέγχει τον μεταβολισμό, τότε ο ασθενής πάσχει από υποθυρεοειδισμό.

Ο αδένας λειτουργεί σε συνδυασμό με την υπόφυση για να απελευθερώσει τη σωστή ποσότητα αυτής της ορμόνης.

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού



HPV: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αναφέρεται στην αύξηση και ανάπτυξη κακοήθων (καρκινικών) κυττάρων στον θυρεοειδή αδένα, τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού.

Παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός καρκίνος παγκοσμίως σήμερα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς και ιδίως οι αιτιολογικοί του παράγοντες παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί.



Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες φαρμάκου για τον θυρεοειδή – Δείτε ποιο αφορά

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με σημερινή του ανακοίνωση γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει παρτίδες από ένα φάρμακο για τον θυρεοειδή.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ η ανάκληση αποφασίστηκε «καθώς διαπιστώθηκε απόκλιση κατά τον έλεγχο διαλυτοποίησης στα πλαίσια μελέτης σταθερότητας».



Νέα έρευνα: Δείτε ποιες είναι οι επιπτώσεις του άγχους στον θυρεοειδή

Το άγχος και η κατάθλιψη, θα πρέπει να γνωστοποιεί πως αποτελούν συχνές διαταραχές που επηρεάζουν ασθενείς με διάφορα χρόνια σωματικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Παρότι ένα ποσοστό ανθρώπων με υποθυρεοειδισμό εμφανίζει κατάθλιψη, ο κύριος όγκος εκείνων που υποφέρουν από το ψυχικό αυτό νόσημα πάσχει από υπερθυρεοειδισμό.



Πώς να ελέγξετε αν είναι εντάξει ο θυρεοειδής σας (βίντεο)

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχετε με την μέθοδο της ψηλάφησης αν ο θυρεοειδής σας έχει κάποια τυχόν ανωμαλία.

Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση: