Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

θαλασσες



Drones και δορυφόροι επιστρατεύονται για τον εντοπισμό πλαστικών στη θάλασσα

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα. Εκατομμύρια πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες και επηρεάζουν με δυσμενή τρόπο το θαλάσσιο οικοσύστημα. Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές απαιτούνται για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των απορριμμάτων.



Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως έχουν φάει πλαστικό

Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως έχουν φάει πλαστικό, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Αυστραλία.

 



Αυτές είναι οι παραλίες που έχουν γεμίσει τσούχτρες. Δείτε τον χάρτη

Την εμφάνισή τους άρχισαν να κάνουν ξανά οι τσούχτρες σε αρκετές παραλίες της Ελλάδας, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες που πέρσι αντιμετώπισαν πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον τουρισμό.



Σε έξαρση για μία τριετία μέδουσες και τσούχτρες στις θάλασσες

Το πέρασμα της μέδουσας από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό δεν αποδείχθηκε παροδικό αλλά όπως όλα δείχνουν προσέλαβε ημιμόνιμα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος»  Περιφέρεια Δ. Ελλάδας πήρε στα χέρια της έκθεση της υπηρεσίας Αλιείας και ετοιμάζει παρέμβαση προς το υπουργείο, καθώς οι αποφάσεις υπερβαίνουν τα όρια ευθύνης της.



“Κοπάδια” από τσούχτρες-μέδουσες στις θάλασσες - Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ότι φαινόταν, καθώς δεν φαίνεται να υποχωρεί η «επιδρομή» από τσούχτρες και μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, αλλά και σε άλλες περιοχές.

 

Το πρόβλημα επέστρεψε στις παραλίες της Πάτρας καθώς «κοπάδια» από μέδουσες έκανα ξανά την εμφάνισή τους σε όλη την ακτογραμμή.



Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες - Μεγάλος ο κίνδυνος

Τουλάχιστον 130 είδη τροπικών ψαριών, αρκετά από τα οποία είναι δηλητηριώδη και τοξικά, έχουν εισβάλει στις ελληνικές θάλασσες απειλώντας ευθέως το οικοσύστημα αλλά και τον κλάδο της αλιείας.