Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Ιησούς

 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ -H Ακολουθία του Ευχελαίου, η τελετή του Νιπτήρος και ο Μυστικός Δείπνος

Βρισκόμαστε στο μέσον της Μεγάλης Εβδομάδας, την Μεγάλη Τετάρτη που είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.



Προσευχή στον Χριστό - Του Γέροντος Ιωσήφ

Του Γέροντος Ιωσήφ

Σ’ αγαπώ, Χριστέ μου!
Σ’ αγαπώ, Χριστέ μου, γιατί είσαι ο Σωτήρας μου, που θέλεις και ξέρεις και μπορείς και με σώζεις: Από κάθε κίνδυνο, σώματος και ψυχής. Από τον αμαρτωλό εαυτό μου.



Γιατί ο Ιησούς μιλούσε με παραβολές

Όταν ο Ιησούς μετά την παραβολή του σπορέα έμεινε μόνος, τον ρώτησαν για το νόημα των παραβολών και γιατί μιλάει στον κόσμο με παραβολές; Ο Ιησούς τους απάντησε «Γιατί σ’ εσάς έδωσε ο Θεός να γνωρίσετε τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, σ’ εκείνους όμως όχι. Όποιος έχει, σ’ αυτόν θα δοθεί, και μάλιστα με το παραπάνω. Όποιος όμως δεν έχει, κι αυτό που έχει θα του το πάρουν.



Γιατί ο Χριστός δεν έτρωγε κρέας – Τί αναφέρει η Αγία Γραφή για τη σάρκα των ζώων!

Σύμφωνα με πολλούς μελετητές τα ιερά κείμενα επιτάσσουν τη χορτοφαγία και απορρίπτουν την κρεοφαγία.

Άλλωστε στα μοναστήρια και κυρίως στο Άγιο Όρος δεν τρώνε ποτέ κρέας, ακολουθώντας μια πιο ασκητική διατροφή, αλλά και τα κείμενα των Αγίων γραφών.



Συγκινητική Προσευχή Αγιορείτη γέροντα προς τον Ιησού

Σαν παιδί θέλω να μπω στη συνοδεία που πορεύεται προς το δείπνο Σου.

 

Δεν θέλω εκεί παρά μία ταπεινή, φτωχή, πολύ μικρή θέση.

Κύριε, άσε με να μπω, εμένα τον ανάξιο, εμένα που τόσες φορές, παρά τις θλίψεις και τις δοκιμασίες που μου έστειλες, δεν απάντησα στο κάλεσμά Σου.