Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 -

Ανατολική Μεσόγειος



Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη με τους Γερουσιαστές Μέρφι- Όσοφ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff, με τους οποίους συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση το Αφγανιστάν.



Επικοινωνία Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ για την ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τού είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της παντού, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.



Κρίσιμη ημέρα για τα ελληνοτουρκικά - Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Μετά από αρκετά 24ωρα έντονων διπλωματικών διεργασιών από την Αθήνα, ήρθε η στιγμή για το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεδριάσει σήμερα με μοναδικό αντικείμενο τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.



Τσαβούσογλου για «Ορούτς Ρέις»: Το είδαν όλοι πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο

Τον απόπλου του «Ορούτς Ρέις» με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου που δεσμεύεται από τη NAVTEX, επιβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το πρωί ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας έστειλε οδηγία προς ναυτιλλομένους με ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου για έρευνες και σε σημεία που αγγίζουν την οριοθετημένη από την Ελλάδα και την Αίγυπτο περιοχή.



Επίδειξη δύναμης στην Αν. Μεσόγειο: Η Τουρκία στέλνει πλοία στο “τριεθνές” Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο με την γνωστή «μέθοδο» των NAVTEX για ασκήσεις, γυμνάσια και «σεισμικές μελέτες» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή τη φορά οι υδατογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας εξέδωσαν NAVTEX τόσο για το πολεμικό Ναυτικό, με ασκήσεις πυρών στη Μεσόγειο, όσο και για σεισμικές μελέτες στην θαλάσσια περιοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.



Το τουρκικό «Oruc Reis» απέπλευσε με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία ανεβάζει και άλλο το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως το σκάφος Oruc Reis θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο για να ξεκινήσει έρευνες.

Με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας.