Δευτέρα 06 Απριλίου 2026 -

σύμμαχοι



Η χειρότερη στιγμή του ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ, οι προσβολές προς τους συμμάχους και οι απειλές για την αποχώρηση των ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, η συμμαχία του ΝΑΤΟ επιβίωσε υπαρξιακών προκλήσεων – από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τα πολλαπλά ξεσπάσματα πίεσης και προσβολών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την κεντρική αποστολή του και απειλήσει να αρπάξει τη Γροιλανδία.



Μάρκο Ρούμπιο: Θα επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ λόγω της περιορισμένης στήρτιξης των συμμάχων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τον πόλεμο στο Ιράν σε δύο με τρεις εβδομάδες».

Όπως είπε, ο βασικός στόχος των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν ήταν να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν θα μπορέσει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί.

 



Associated Press: Ποιοι είναι οι σύμμαχοι στον Κόλπο που πιέζουν τον Τραμπ να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική ήττα του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη δεν έχει αποδυναμωθεί επαρκώς έπειτα από έναν μήνα αμερικανικών βομβαρδισμών.



ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: Θα επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της περιορισμένης υποστήριξης των συμμάχων στον πόλεμο με το Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επέκρινε την Ισπανία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για περιορισμένη υποστήριξη στον πόλεμο με το Ιράν, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επανεξετάσει τη συμμαχία μετά το πέρας της σύγκρουσης.



Ο Τραμπ έκανε νέα σφοδρή κριτική στους συμμάχους των ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ

Νέο μήνυμα για Στενά του Ορμούζ έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα από ανάρτησή του στο Truth Social, ασκώντας κριτική στους συμμάχους των ΗΠΑ.



Γάλλος ΥΠΕΞ: Έχουμε δικαίωμα επέμβασης στη Μέση Ανατολή για να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας

Η Γαλλία έχει το δικαίωμα επέμβασης στη Μέση Ανατολή για να προστατεύσει τους συμμάχους της, αν αυτοί της το ζητήσουν, δήλωσε σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.