Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026 -

μαρκο ρουμπιο



Στην ατζέντα Γεραπετρίτη – Ρούμπιο θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις και ο επόμενος στρατηγικός διάλογος στην Αθήνα

Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο συνάντηση των δύο υπουργών, γεγονός που σηματοδοτεί την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.



Νέα σελίδα στην στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας. Συνάντηση με Ρούμπιο και συμμετοχή στη Διατλαντική Σύνοδο για το φυσικό αέριο

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την παραμονή του, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.



Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου - ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Ζούμε σε μια νέα εποχή γεωπολιτικής που απαιτεί από όλους να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας»

Σε μια δήλωση με ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Ο Ρούμπιο έκανε λόγο για μια «στιγμή ορόσημο» στις διατλαντικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος που γνωρίζαμε έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.



Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: Τελεσίγραφο Τραμπ μέσω Ρούμπιο για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Βίντεο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΕ:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «τρομερός» (terrible) και πρέπει να τελειώσει άμεσα με «αξιοπρεπή ειρήνη» (dignified peace) και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.



Διάσκεψη του Μονάχου: Οι ηγέτες της Δανίας και της Γροιλανδίας θα συναντηθούν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αναμένεται να έχει η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η Πρωθυπουργός σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, θα βρεθεί το ζήτημα της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί ημιαυτόνομη επικράτεια του Βασιλείου της Δανίας.



Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη - Ρούμπιο. Τι συζητήθηκε

Η ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη.