Δευτέρα 01 Ιουνίου 2026 -

οπλικά συστημάτα



Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» για την άμυνα της χώρας θα κοστίσει 3 δισ. Ποιες εταιρίες κολοσσοί διεκδικούν μερίδιο στις πωλήσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα αμυντικά projects που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η «Ασπίδα του Αχιλλέα», εξελίσσεται πλέον και σε πεδίο έντονου επιχειρηματικού ανταγωνισμού, με ελληνικές και ξένες εταιρείες να διεκδικούν ρόλο στο πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας που σχεδιάζει η Αθήνα.



Σε «ομηρία» το οπλοστάσιο και η άμυνα της Δύσης. Η Κίνα έχει υπο τον ελεγχό της πάνω από το 80% των σπάνιων γαιών

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δέχονται προειδοποιήσεις από ανώτερους αξιωματούχους κράτους–μέλους του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να κινηθούν άμεσα για να διαφοροποιήσουν τις στρατιωτικές εφοδιαστικές αλυσίδες τους από τα κινεζικά κρίσιμα ορυκτά.



Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη προς το Ιράν θα απειλήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τους συμμάχους τους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο, μετά από αναφορές ότι η Κίνα θα αποστείλει όπλα στο Ιράν.

 

«Αν η Κίνα το κάνει αυτό, θα έχει μεγάλα προβλήματα»

 



Κινεζικά μεταφορικά αεροσκάφη εξοπλίζουν το Ιράν αμέσως μετά την εκεχειρία. Βίντεο

Έντονες είναι οι φήμες στο κινεζικό αλλά και το αγγλόφωνο διαδίκτυο για πτήσεις κινεζικών μεταφορικών αεροσκαφών Υ-20 προς το Ιράν στις 8 Απριλίου, λίγες μέρες μετά την προσωρινή εκεχειρία στον Κόλπο.



Financial Times: Ο Τραμπ απειλεί με διακοπή πώλησης όπλων προς την Ουκρανία

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν εκ νέου σημαντική άνοδο, ξεπερνώντας τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, μετά το διάγγελμα προς το έθνος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να φλέγεται.



«Θα τερματίσει όλες τις εχθρικές επιχειρήσεις»: Η προειδοποίηση του Ιράν για χρήση «μυστικού όπλου». Βίντεο

Ο Ιρανός στρατηγός Αλί Αμπντολαχί Αλιαμπάντι, διοικητής του Κεντρικού Αρχηγείου Χατάμ αλ-Ανμπίγια, προειδοποίησε ότι το Ιράν ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα νέο και «μυστικό» οπλικό σύστημα.