Σάββατο 20 Ιουνίου 2026 -

Κατεχομενα



Τα αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν και οπτικά καθώς απογειώθηκαν δύο από τα F-16 που είχε φέρει από τον Μάρτιο η Τουρκία στην Κύπρο

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, στην Κύπρο, αλλά και τα αεροσκάφη της γαλλικής και της ολλανδικής αποστολής, δέχθηκαν παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου στα κατεχόμενα.

Παράλληλα, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν, παραμένοντας ωστόσο σε απόσταση



Σύμφωνα με τον Ερχιουρμάν, η Λευκωσία επιχειρεί να έχει ρόλο σε εμπορικές και ενεργειακές διαδρομές που συνδέουν την Ινδία με την Ευρώπη, αποκλείοντας την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους

Επίθεση κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, εξαπέλυσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Ερχιουρμάν, που τον κατηγορεί ότι μετακινεί την εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας από την παραδοσιακή ισορροπία, σε μια εξάρτηση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ελλάδα.



Απαγωγή ανηλίκου στην Κύπρο: Ο άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου

Ένας άνδρας συνελήφθη μετά από έκκληση για βοήθεια μιας Βρετανίδας μητέρας όταν ο δίχρονος γιος της φέρεται να απήχθη στην Κύπρο από τον πατέρα του, έναν 29χρονο Τούρκο υπήκοο.

Ο άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου μαζί με το παιδί, ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ένας 53χρονος συνεργός, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί.



Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφείς στην Άγκυρα τις ανησυχίες της για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν στο κλίμα των «ήρεμων νερών»

Σαφές μήνυμα  ότι Κύπρος και Ελλάδα θα κινηθούν απαρέγκλιτα στον άξονα της ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έστειλε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.  

 



Η Τουρκία είχε ολοκληρώσει το 2015 έναν υποθαλάσσιο αγωγό νερού προς τα βόρεια της Κύπρου

Στο Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, η Ελλάδα απάντησε σε τοποθέτηση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Αχμέντ Γιλντίζ, που μίλησε για «Τουρκικά Στενά».

«Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των πλοίων μέσω αυτών των θαλάσσιων οδών.



«Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να μείνουν μόνιμα»: Σε πανικό η Τουρκία για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ. Βίντεο

Λίγες ημέρες μετά τις επικρίσεις της Άγκυρας για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την παρουσία ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι αυτή «δεν πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα».