Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

συνταξιοδότηση



Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει την Πολωνία η Κομισιόν

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει την Πολωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της παραβίασης της αρχής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει επιφέρει ο νέος νόμος περί του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ζητώντας από το Δικαστήριο της ΕΕ να διατάξει προσωρινά μέτρα μέχρις ότου εκδοθεί δικαστική απόφαση επί της υπόθεσης.



«Παράθυρο» πρόωρης σύνταξης σε ασφαλισμένους προ του 1993

Παρά τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τα τελευταία χρόνια και την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης -στα 67 έτη για πλήρη ή στο 62ο αλλά με 40 έτη ασφάλισης- υπάρχουν ακόμη οι δυνατότητες για συνταξιοδότηση πριν από τα 67 χρόνια για αρκετές κατηγορίες ασφαλισμένων.



Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης

Οδηγό με χρήσιμες συμβουλές δίνει ο ΕΦΚΑ ώστε όσοι ετοιμάζονται να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαδικασίες, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.



Μέχρι πότε γίνεται η συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης

Παρατείνεται, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018, η προθεσμία υποβολής συμπληρωματικής αίτησης συνταξιοδότησης για το χρόνο ασφάλισης στο δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο για λόγους χρηστής διοίκησης και ειδικότερα, για την πληρέστερη ενημέρωση του συνόλου των ενδιαφερομένων.



Συντάξεις: Νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Οι μειώσεις στις συντάξεις και οι ταυτόχρονες αυξήσεις των κρατήσεων δεν φέρνουν αποτελέσματα Επόμενο πείραμα στις πλάτες των εργαζομένων θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.



Συντάξεις: Αυτά είναι τα νέα όρια ηλικίας για το 2018

Νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ισχύουν από την 1η/1/2018 για τους ασφαλισµένους όλων των Ταµείων που συµπληρώνουν µέσα στη νέα χρονιά το 50ό ως το 60ό έτος. Οι αλλαγές του 2018 επιφέρουν αυτόµατη αύξηση των ορίων ηλικίας ως και 2 έτη σε σχέση µε το 2017 για 45 κατηγορίες ασφαλισµένων.